Republicii 198
Pitesti, Arges
Ion Ionescu de la Brad 65
Sector 1, Bucuresti
0700 000 000
office@azot.ro

Ce să NU facem când ne confruntăm cu pierderi în circuitul hidraulic?

Sistemul de etanșare în echipamentul hidraulic este ca fotbalul: ne pricepem toți!
Totuși, când vine vorba de pierderile generate de ne-etanșeități și de problemele generate în echipament, lucrurile nu mai stau la fel de simplu.

Indiferent că suntem companie mare, cu multe instalații și procese hidraulice complexe sau companie mai mică, abordarea este aceeași, iar regulile de bună-practică se aplică în toate cazurile. Ce trebuie făcut în astfel de situații este la fel de important ca ce nu trebuie făcut.

Mai jos principalele acțiuni din categoria AȘA NU:

1. Nu vă folosiți mâinile pentru a verifica pierderile.

Uleiul hidraulic ajunge la temperaturi de 150 grade Celsius sau și mai mult, ceea ce poate provoca răni serioase. Chiar și o picătură de ulei la astfel de temperaturi poate avea consecințe neplăcute, cel puțin. 
În plus, viteza uleiului din astfel de instalații ajunge și la 180 metri/secundă, ceea ce face ca nici mănușile de protecție să nu fie de ajutor (uleiul perforează pielea la această viteză). Astfel de accidente s-au produs de la o distanță de circa 10 cm între sursa de ulei încins și piele, și la presiuni mai mici de 7 bar.
Consecințele înseamnă îngrijiri medicale de urgență, posibile amputări de degete, fără a pune la socoteală încălcarea normelor de siguranță în lucru.

2. Nu doar strângeți fitingurile

Pierderile de ulei sunt uneori cauzate de conectori strânși insuficient. Astfel de situații se remediază prin folosirea cuplului corect. Tendința de a le forța este cauza pentru care fitingurile se degradează, iar uzura lor generează pierderi în timp. Asigurați-vă că aveți informații despre dimensiunea conexiunii înainte să supra-strângeți instinctiv cât mai mult.

3. Nu lăsați circuitul presurizat.

Înainte de orice inspecție sau intervenție, depresurizați instalația hidraulică. Este valabil și în cazul în care vedeți doar o picătură de ulei pe podea. Eliminarea presiunii reduce riscul ca uleiul hidraulic să se scurgă din instație în timpul inspecției.
Chiar atunci când sistemul este depresurizat, țineți cont de faptul că ulei și contra-presiune sunt încă prezente în circuit.

4. Nu înlocuiți fitingul cu alt model pentru a face economii.

Asigurați-vă că înlocuiți fitingul cu același tip/model, chiar dacă durează mai mult achiziția lui. Folosirea și adaptarea unuia care are avantajul că este la îndemână este un drum sigur către eșec. Pauza datorată defecțiunii și așteptării noului fiting va justifica banii și beneficiul. Dacă nu știi cum să identifici fitingul/filetul potrivit, aici este o sinteză bună de la Parker Hannifin.

5. Nu dați vina mereu pe fiting.

Locul prin care picură uleiul nu este neapărat punctul de pierdere din instalație. Uleiul se scurge prin locul în care rezistența este minimă și vizibilă, dar pierderea în sistemul hidraulic poate fi în cu totul alt loc. 

6. Nu refolosiți oringul.

Oringurile trebuie schimbate chiar și când reasamblezi un fiting folosit. Oringurile sunt vulnerabile la fisuri și se pot distruge înainte de asamblare. 

7. Protejați la contaminare întregul sistem în timp ce reparați pierderile.

Se întâmplă mereu: fitingul este demontat pentru a corecta pierderea și este scăpat pe jos înainte de a fi remontat. Este una dintre formele de contaminare cel mai des întâlnite: astfel se reduce durata de viață a echipamentului, prin impuritățile pe care le introduce în instalație.

8. Nu uitați să curățați capetele de conectare înainte de reasamblarea fitingurilor.

Astfel se evită includerea mizeriei și/sau a bucăților de metal în sistemul hidraulic. Aceste particule pot distruge complet un echipament hidraulic.

9. Fără foc deschis

Nu permiteți foc deschis în apropierea locurilor cu pierderi. Se uită frecvent că pierderile de bule de gaz crează “nori de ceață” cu vapori inflamabili.
Cele mai uzuale riscuri provin de la țigări, brichete, sudură sau tăiere în apropiere.

10. Nu neglijați pierderile

Chiar și o pierdere minoră poate însemna o problemă serioasă în ansamblul echipamentului și poate genera probleme de performanță, eficiență sau chiar de funcționalitate a instalației în ansamblu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi publicată nicăieri

Copyright © 2025