Republicii 198
Pitesti, Arges
Ion Ionescu de la Brad 65
Sector 1, Bucuresti
0700 000 000
office@azot.ro

Blanketing rezervor

Angajament

Resourcefulness – este strategia OMV Petrom de sustenabilitate pentru un comportament de business responsabil.

Managementul mediului este parte din această strategie. Datorită specificului activității sale, OMV Petrom își asumă o responsabilitate aparte pentru gestionarea impactului asupra mediului și pentru asigurarea unor operațiuni sigure și eficiente.

Activitățile de explorare și producție sunt, prin natura lor, operațiuni cu impact asupra mediului.

O astfel de operațiune este explicată de specialiștii Petrom în schema de tratare de mai jos – video marca OMV Petrom.
Înainte de a transporta țițeiul și gazele în vederea procesării, acestea sunt tratate la locație, prin indepărtarea nisipului și apei. Dacă țițeiul și gazele sunt extrase împreună, are loc separarea acestora.

Soluție

Rezervoarele sunt o prezență constantă în procesele de exploatare și producție petrolieră, pentru diferite tipuri de substanțe, iar protecția acestora este esențială în siguranța procesului.

Parcul Corbii Mari a fost primul parc aliniat la legislația europeană și națională de protecție a mediului privind utilizarea unor instalații de prelucrare care să elimine în atmosferă emisiile gazelor asociate extracției și prelucrării primare a țițeiului.

Proiectul de modernizare de la Corbii Mari a inclus utilizarea unui rezervor închis pentru apa de zăcământ, împreună cu o pernă de azot – sistem blanketing.

Soluția a fost implementată și la modernizarea Parcului Siliștea – Scurtu Mare: sistem blanketing cu generator de azot NitroFil® pentru rezervor apă de proces, împotriva coroziunii. Azotul este, de asemenea, folosit și ca sursă de gaz uscat pentru sistemele de acționări pneumatice.

Avantajele utilizării unui generator de azot versus butelii se evidențiază în costuri de aprovizionare și manipulare.
Alt avantaj este faptul că azotul poate fi utilizat și pentru inertizare conducte, în vederea efectuării de operații de mentenanță.

Beneficiile instalării se regasesc în protecția echipamentelor împotriva coroziunii.

Aurelian DRAGHICIU – OMV Petrom
Team Leader Operations Readiness & Assurance, Upstream, Asset IV Moesia

Copyright © 2024