Orice sistem de aer comprimat se confruntă cu pierderi sau căderi de presiune.
Felul în care se stabilizeaza presiunea de lucru depinde de structura de consum și de nivelul mimim acceptabil al presiunii pentru o activitate de producție conforma cu standardele proprii, stadardele ISO etc.
Pierderile au loc pe traseul dintre compresor și punctele de utilizare și sunt determinate de dinamica funcțională dintre fitinguri, filtre, uscătoare și alte componente. Un sistem de aer comprimat bine proiectat nu ar trebui să aibe mai mult de 10% cădere de presiune între compresor și orice punct de utilizare din rețea.
Când se confruntă cu căderi de presiune, de cele mai multe ori operatorii cresc presiunea de lucru sau instaleaza surse suplimentare de aer comprimat. Astfel de măsuri genereaza costuri adiționale cu producția de aer comprimat și nu rezolva nevoia de aer comprimat (cerere artificială).
Căderile de presiune sunt prezente în TOATE sistemele de aer comprimat. Sunt printre aspectele ce pot fi rezolvate relativ ușor dacă înțelegem cauza lor și acționăm pentru a limita pierderile.
Stabilizarea presiunii în sistemul de aer comprimat este o sursă de a reduce costurile energetice, cu impact direct în producție și în nivelul de calitate al produselor, iar punctele finale de consum aer comprimat joacă un rol important în acest demers.
În completarea recomandărilor de mai sus citiți și cele 8 sugestii pentru end-useri, sintetizate de Compressed Air & Gas Institute.