Republicii 198
Pitesti, Arges
Ion Ionescu de la Brad 65
Sector 1, Bucuresti
0700 000 000
office@azot.ro

“Ar trebui” vs. “trebuie” sau despre importanța standardelor

În orice ramură industrială, standardele de siguranță joacă un rol important în protecția și sănătatea lucrătorilor, a publicului larg și a mediului.

Chemical Safety and Hazard Investigation Board este agenția americană independentă (US CSB) care are rolul de a investiga accidentele industriale cu substanțe chimice și de a recomanda modificări pentru creșterea siguranței în procesele industriale.

Parte dintre aceste recomandări sunt destinate organizațiilor care se ocupă cu dezvoltarea standardelor de calitate. Aceste reglementări adresează sisteme, echipamente și procese variate, iar impactul lor poate însemna chiar diferența dintre viață și moarte.

US CSB a adunat într-un ghid propuneri devenite standarde adoptate de diverse organisme de reglementare. Câteva exemple mai jos.

#1. Oboseala umană ca factor de risc  – American Petroleum Institute (API) 

Martie 2005 – Rafinăria BP Texas City – explozie, urmată de incendiu (15 morți, 180 de răniți, daune materiale considerabile) la unitatea de isomerie. 
Investigația CSB a evidențiat că operatorii acumulaseră oboseală după mai multe zile consecutive de lucru. Ghidurile de siguranță, procedurile de lucru și standardele implementate nu precizau oboseala ca și factor de risc.

Printre reglementările incluse de API – Recommended Practice 755 “Fatigue Risk Management Systems for Personnel in the Refining and Petrochemical Industry”: 

 • revizuirea mai multor norme, în sensul unei exprimări ferme, obligatorii, fără opțiuni facultative (diferența între declarații de tip “should” versus “shall”);
 • simplificarea definiției “limite de ore de lucru” – definiție mai clară, termeni expliciți;
 • modificare “proces de aprobare excepții” – excepții mai puține, mai ales pentru situațiile cu risc crescut de oboseală umană.
Standarde noi
CSB Safety Spotlight
no-image

#2. Operațiuni de curățare conducte gaze – National Fire Protection Association (NFPA)

 • Iunie 2009 – explozie de gaze naturale la ConAgra Foods Slim Jim, fabrică de preocesare carne;
 • Februarie 2010 – 6 muncitori uciși în timpul unei activități programate de curățare reziduuri din conducte de gaze naturale (practica “gas blow”), compania Kleen Energy.

În ambele accidente, CSB a concluzionat că standardele și practicile din cele două companii nu stipulau condiții de siguranță pentru curățarea conductelor de gaze și nici nu prevedeau ca gazul să fie eliberat în aer liber.

Noul standard NFPA 56 – “Standard for Fire and Explosion Prevention During Cleaning and Purging of Flammable Gas Piping Systems” a fost implementat într-un termen record de 24 săptămâni, deși de obicei durează circa 104 săptămâni. A inclus prevederea expresă privind metodologia de curățare: 

 • folosirea de soluții alternative prin purjare cu aer (air blow) sau prin tehnica pigging cu aer sau azot, în loc de gaze inflamabile;
 • modalitățile de purjare în siguranță – gazele să fie evacuate în aer liber sau capturate pentru alte procese înainte de a fi evacuate.

Purjarea de conducte de gaze este o practică ce presupune, inevitabil, eliberări de gaze inflamabile, iar riscurile sunt prezente chiar și la cantități mici de gaze.

#3. Pericole asociate cu pulberi inflamabile – International Code Council (ICC)

În 2011, pe parcursul a șase luni, au avut loc accidente în trei fabrici diferite, datorate aprinderii de pulberi inflamabile.
Constatări & modificări US CSB:

 • procedurile de lucru privind aceste operațiuni adresau sumar pericolele cu care se confruntă lucrătorii în spațiile în care aceste pulberi sunt stocate, prelucrate și manipulate în procesul de producție;
 • modificările recomandate au vizat o exprimare mai clară și mai explicită pentru situațiile ce pot apărea în astfel de medii de lucru (din nou, diferența între “ar trebui” și “trebuie” implementat, de exemplu);
 • mai multe secțiuni din NFPA au devenit obligatorii, incluse în diferite tipuri de coduri ICC, folosite de fabricile la care au avut loc accidentele;
 • au fost incluse capitole dedicate expres riscului de explozie (Specific Hazard Standards) pentru a adresa în detaliu situații de natură preventivă (“Precautions” și “Owner Responsability”).

Mai multe exemple de recomandări devenite standarde, în CSB Safety Spotlight. 

În imagini – accidentele de la BP Texas City Refinery și Kleen Energy.

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi publicată nicăieri

Copyright © 2024