Republicii 198
Pitesti, Arges
Ion Ionescu de la Brad 65
Sector 1, Bucuresti
0700 000 000
office@azot.ro

Inertizare rezervoare GPL

Energie

Gazele naturale sunt cel mai popular combustibil utilizat în întreaga lume, iar distribuția lor este realizată prin rețele de conducte.
Totuși, dacă locuiești într-o zonă mai izolată sau ai nevoie de gaze naturale în mijlocul oceanului, accesul la o astfel de rețea este imposibil.

GPL-ul sau gazul petrolier lichefiat a fost produs în 1910 de către Dr. chimist Walter Snelling, iar din 1912 a început comercializarea sa. Este un amestec de substanțe inflamabile: propan și butan, două tipuri de hidrocarburi (combinații diferite de atomi de hidrogen și carbon).

GPL-ul se folosește comprimat sub presiune, stocat în rezervoare sau butelii, în funcție de utilizare. Este consumat ca și sursă de energie domestică, în zone ce nu pot accesa rețelele de gaze naturale, dar și în multe aplicații industriale.
De asemenea, gazul lichefiat este utilizat pe scară largă și în industria auto, datorită prețului (mult mai mic decât orice alt carburant). În plus, GPL- ul este considerat o sursă de energie curată și sigură, având atât cifra octanică, cât și puterea de tracțiune mare.

Soluție

Terminalul GPL din Mangalia, operat de către Callatis Gas, a fost construit pentru a deservi necesarul de consum din Sud-Estul Europei.
Gazele importate sunt descărcate din vapoare cu GPL, depozitate în rezervoare de stocare și transferate în cisterne, pentru a fi transportate la destinația de utilizare. Fiind o substanță inflamabilă, pericolele asociate cu operațiunile de manipulare GPL sunt prioritate ZERO.

Pentru a garanta siguranta operațiunilor, Callatis Gas a investit într-o soluție de purjare și inertizare cu azot a rezervoarelor de stocare GPL.
Azotul este furnizat local prin generatorul NitroFil®, iar etapele principale ale proiectului de inertizare au inclus:

  • înlocuire aer instrumental cu azot instrumental, pentru acționările pneumatice;
  • curățare magistrală de aer comprimat (suflare cu azot);
  • purjare cu azot și inertizare pentru fiecare rezervor (capacitate individuală de 400 Nm³).
Beneficii NitroFil®
Siguranță
Fără pericol de incendiu și explozie
Fără condens și coroziune
Grație punctului de rouă asigurat de azotul instrumental
Control
Monitorizare cloud parametri proces

NitroFil® furnizează azot la cerere, fără intreruperi și asigură un proces stabil și controlat.

Cu NitroFil® integrat în proces avem mai multe avantaje:

  • azotul înlocuiește aerul instrumental și, indiferent de anotimp, punctul de rouă livrat instantaneu (-55ºC în 12 secunde de la pornire) garantează lipsa condensului în magistrala de aer comprimat;
  • azotul instrumental (0,5% oxigen rezidual) face imposibilă orice coroziune internă cu risc de generare a impurităților mecanice;
  • controlerul NitroFil® monitorizează calitatea și performanța compresorului;
  • pe lângă funcția de bază – generare azot – NitroFil® conține și un modul dedicat inertizării rezervoarelor etanșe și/sau purjării conductelor;
  • conectarea NitroFil® la internet (servcii de cloud) ne permite monitorizarea permanentă a echipamentului fără a fi necesară prezența umană.
    Serghei RUDEAN – Director General, Callatis Gas
Copyright © 2024