Republicii 198
Pitesti, Arges
Ion Ionescu de la Brad 65
Sector 1, Bucuresti
0700 000 000
office@azot.ro

Mască inteligentă, conectată la telefon.

Românul Ciprian Burzo a fost unul dintre cei trei câștigători ai competiției “Reimagine Masks”, organizată de cea mai prestigioasă universitate din lume, MIT.
Designeri și ingineri din întreaga lume au fost invitați să realizeze o mască inteligentă, iar modelul propus de Burzo a fost ales pentru că s-a axat pe sustenabilitate, confort și funcționare îmbunătățită. 

Ciprian Burzo este designer și inginer specializat în design industrial, iar creația pentru MIT nu este prima sa competiție câștigată.
Foto credit Burzo.org. 

S-a împlinit un an de când covid-19 ne-a dat peste cap viețile.

Și deși în acest an am descoperit multe despre acest coronavirus, mai sunt încă destule de elucidat. Principalele cinci cele mai importante necunoscute au fost inventariate de Hotnews, iar Financial Times a pus cap la cap informații din toate colțurile lumii în încercarea de a înțelege dimensiunea impactului covid-19.  

Experimente

Primul, realizat cu o tehnică specială de filmare, ne arată cât de mult diferă cantitatea de particule, dacă purtăm sau nu mască, într-un video comentat de dr. Anthony Fauci, directorul Institutului de Boli Infecțioase din SUA.

Al doilea – despre cum se transmite coronavirus în aer prin aerosoli într-un salon, un bar și o clasă de școală. Care este riscul de infectare în cele trei scenarii în funcție de ventilație, folosirea măștii și durata întâlnirii.

În așteptatea vaccinului, explicat aici pe înțelesul tuturor, este bine să știm care sunt diferențele de simptome între gripă, răceală și coronavirus, pentru că sunt greu de deosebit. Lipsa de încredere în vaccin este însă o realitate prezentă în multe societăți – un reportaj The Economist caută răspunsuri. 

Din industrie

Finalul de an înseamnă și alocare de bugete pentru 2021. Iar bugetul este cel mai invocat motiv pentru neexecutarea mentenanței, indiferent de sector sau echipamente.

Dacă mă întrebai în primii mei ani de inginerie (circa 1996),“ce fac oamenii de mentenanță?” răspunsul meu ar fi fost că “repară echipamente stricate”, un răspuns comun printre inginerii acelor ani. 
Doar că mentenanța este la fel de responsabilă pentru profitabilitate ca orice alt departament dintr-o fabrică, pentru că jobul profesioniștilor din mentenanță este să crească capacitatea de producție și eficiența. Iar acestea se obțin și prin limitarea timpilor de întrerupere a activității (downtime) și prin optimizarea stocurilor, dar și prin adoptarea de tehnologii inovatoare. 

Este mărturia unui inginer în Plant Services, unde explică cum contribuie mentenanța la profitabilitate și eficiență.        

Tehnologiile Internet of Things (IoT) sunt disruptive și inovative, iar echipamentele pregătite IoT rezolvă probleme complexe în proces. Pentru mulți, însă, rămâne doar o teorie, în condițiile în care predomină abordarea reactivă, dar sunt și excepții.

Recomandări practici de mentenanță, fie că le executați intern sau nu.

Analiza uleiului este cea mai neglijată tehnică în evaluarea stării de funcționare a unui echipament. Face parte din tehnicile de mentenanță predictivă și este a doua ca importanță după analiza de vibrații.

Cum se interpretează rapoartele de analiză a uleiului și la ce să fim atenți în evaluare? Cum identificăm sursa de apă ce contaminează uleiul din instalații?

În trecut am folosit filtrele ani întregi fără să se distrugă și să fie nevoie de înlocuire. Care este problema acum?
Înlocuim elementele filtrante doar dacă avem o creștere a scăderii de presiune pe element. Filtrul este dotat cu indicator de cădere de presiune, deci știu când trebuie să înlocuiesc elementul filtrant din interior.

Miturile legate de sistemele de filtrare, demontate pe larg. 

Când ne confruntăm cu căderi de presiune, de cele mai multe ori creștem presiunea de lucru sau instalăm surse suplimentare de aer comprimat. Astfel, generăm costuri adiționale, dar nu rezolvăm nevoia, pentru că este o cerere artificială.

Orice sistem de aer comprimat are pierderi, dar pot fi limitate, fără a genera costuri suplimentare. Și ce să NU facem când ne confruntăm cu pierderi în circuitul hidraulic.

Responsabilitatea profesioniștilor din mentenanță este să evite probleme în producție. Deși nu are, de obicei, aceeași strălucire și recompensă ca alte joburi, a fi manager de mentenanță înseamnă să gândești înainte, să sprijini planificarea din producție și să gestionezi sarcini complexe, cum ar fi revizii generale de fabrică. 

Ce abilități are un manager de mentenanță, de la Reliable Plant.
Iar dacă vreți să externalizați mentenanța, găsiți 5 sfaturi despre alegere aici.

Nature is resilient. The DNA of a species is similar enough that, no matter what path it takes as a seed, it can become healthy and strong with proper care. The same applies to people. 

Despre semințe de copaci care au fost pe Lună și cum s-au dezvoltat apoi pe Pământ, dar și despre cum “cultivi” angajații, de la Plant Services.

Pentru viitor

Vibrațiile mecanice produse de echipamente vor putea fi transformate în energie electrică pentru senzori wireless și alte tipuri de acționări în aplicații dintre cele mai diverse. Mai devreme sau mai târziu, aceste instrumente vor înlocui bateriile și vor reduce semnificativ costurile de mentenanță dar și riscurile pentru mediu. 

Spune Professor Diana-Andra Borca-Tasciuc, inginer de origine română și coordonator al proiectului de cercetare ce dezvoltă un model predictiv, la Rensselaer Polytechnic Institute, SUA.

🌱Producție redusă, mai puține vânzări și creșterea timpului de livrare sunt primele trei consecințe în producția industrială, datorate covid-19. 
Iar cheia adaptării, în ciuda pandemiei care continuă, este să îmbrățișăm digitalizarea accelerată și tehnologiile disruptive, spune o analiză la nivel global despre impactul coronavirus în peisajul industrial, via Smart Industry.

🌱În imaginea de sus, o furtună de insecte, una dintre cele 54 de fotografii ale unui an greu de uitat, adunate de National Geographic.


Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi publicată nicăieri

Copyright © 2024