Republicii 198
Pitesti, Arges
Ion Ionescu de la Brad 65
Sector 1, Bucuresti
0700 000 000
office@azot.ro

Un coronavirus are dimensiunea de 0,1 microni.

Este mult? Este puțin? Depinde.

Spre exemplu, filtrele pe care le utilizăm în designul generatoarelor de azot au 0,01 microni: filtrează microorganisme de dimensiuni mai mici decât coronavirus, dar nu sunt în imediata apropiere a oamenilor, deci nu-i pot proteja direct (sunt folosite însă în aplicații medicale sau alimentare pentru produsele destinate consumului uman).
Într-un context mai larg, covid-19 nu este vizibil cu ochiul liber, iar ce înseamnă mărimea lui relativ la alte organisme găsiți în aceste explicații video.

Calitatea aerului ne interesează acum mai mult ca oricând, pentru că aerul este mediul ce favorizează transmiterea virusului.

Aerul pe care îl respirăm conține în principal azot 78% și oxigen 21%, dar și alte gaze și particule. Concentrația acestor particule și poluanții din atmosferă sunt cei care determină calitatea aerului.

🌱Cum funcționează Air Quality Index – instrumentul prin care se măsoară nivelul de poluare, într-un infografic de la Visual Capitalist

🌱Cum se transmite coronavirusul cu și fără mască, în aer liber și în spații închise și cât de importantă este aerisirea încăperilor – recomandări oficiale.
La începutul secolului, Germania a inițiat practica școlilor în aer liber pentru a împiedica extinderea tuberculozei, iar în timpul celui de-al doilea val de gripă spaniolă din 1918 modelul era deja preluat de multe școli publice americane.

🌱Pandemiile nu sunt o noutate pentru omenire, și câteva lecții despre supraviețuire găsim în History.
Iar BBC ne spune de ce este atât de greu să fabrici un vaccin.

A fost lansată Next-Gen Mask Challenge.

O competiție destinată dezvoltării inovative de măști faciale de protecție: tineri inovatori din 12 țări sunt invitați să schimbe percepțiile culturale relativ la purtarea măștii, prin dezvoltarea de modele destinate consumului larg, în contextul pandemiei cu covid-19. 

Prin această competiție, organizatorii pun de fapt în contact idei și industrii, mai multe companii producătoare fiind implicate apoi în transpunerea lor în practică. Detalii de la Industry Week.

La noi, industria a scăzut cu circa 15% în prima jumătate a anului.

Analiștii spun că ne revenim mai lent decât alte state din regiune, “cauzele fiind, probabil, rolul mai marginal pe lanțurile de producție din Europa, forța mai redusă a exportatorilor români, precum și problemele de competitivitate ale sectoarelor cu utilizare intensivă de forță de muncă”. Mai multe detalii aici.

Digitalizare accentuată

Este unul dintre fenomenele declanșate de pandemie, iar industria nu face excepție. Din contră. Este probabil unul dintre factorii vitali în adaptarea post covid-19.  

Acum, în două – trei săptămâni am implementat acțiuni care înainte de pandemie ar fi necesitat în jur de 18 luni pentru aprobări, teste, grafic de implementare.
Este ceva complet nou pentru noi.

Spune un reprezentat din zona industrială, pentru că producătorii sunt forțați să adopte rapid soluții IIoT (Industrial Internet of Things). Forbes a sintetizat principalele 3 direcții cu cel mai mare impact pe termen lung.
În același context, sunt bune de știut noile definiții apărute în limbajul și universul IIoT, actualizate de Industrial Internet Consortium

Și mașinile vorbesc .... dacă le ascultăm.

Inginerii tineri, ieșiți de pe băncile universităților, se confruntă de multe ori cu provocări în fabrică, atunci când trebuie să evalueze un echipament. În plus, utilajele care nu sunt actualizate și dotate cu senzori care să le traducă comportamentul fac sarcina și mai dificilă.

Uneltele inginerilor înseamnă cunoștințele, dar și “senzorii” lor proprii, simțurile și experiența lor. Câteva exemple, adunate și explicate de Plant Engineering

Credeți că mentenanța predictivă este un program de fiabilitate? Considerați că este o abordare reactivă sau preventivă? Pentru cei mai mulți, răspunsul este DA la ambele întrebări. Pentru mult timp și eu am considerat la fel. Am greșit, însă.

Este mărturia unui inginer care a descoperit diferențele de nuanțe între cele două abordări, dar și felul în care se completează pentru a obține fiabilitate în exploatarea echipamentelor pe termen lung. Explicații pe larg de la Reliable Plant.

Cum protejăm uleiul hidraulic împotriva degradării?

Analizăm sistemul în întregul lui și căutăm în special zonele prin care aerul se poate infiltra în sistem. Combaterea oxidării este una dintre metode, dar mai sunt și alți factori care favorizează degradarea uleiului: apa, căldura și altele.
Prin controlul mediului la care este expus lichidul de lucru (ulei de regulă) se mărește durata lui de viață, iar Machinery Lubrication a inventariat aceste medii.

Pentru inspirație

🌱Natura este o mașinărie de la care putem învața foarte multe lucruri, dacă suntem dispuși să-i acordăm atenție. Inginerii sunt firi curioase, iar felul în care lucrează natura este o sursă de inspirație: blana urșilor polari a fost model în designul unui sistem de protecție pentru termos.

Mai exact, felul în care funcționează sistemul de protecție la frig pentru ursul polar a fost replicat într-un sistem de prezervare a căldurii pentru conținutul din termos. Ask Nature ne explică cum.

🌱Clădirile industriale devin centre de artă, la noi și în lume: 6 fabrici din România au fost transformate în spații culturale, de la Urban.

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi publicată nicăieri

Copyright © 2024