Republicii 198
Pitesti, Arges
Ion Ionescu de la Brad 65
Sector 1, Bucuresti
0700 000 000
office@azot.ro

Inginerie în pandemie

Pandemia mai durează

“Dacă toate virusurile ar dispărea peste noapte, lumea ar fi un loc minunat preț de o zi, o zi și jumătate, după care am dispărea toți.
Cei mai mulți viruși nu sunt patogeni pentru oameni și nu provoacă infecții. Natura trăiește într-un echilibru din care virușii fac parte, și mulți oameni nu știu care este rolul lor în echilibrul natural.”
Sunt declarațiile unor medici epidemiologi, într-o investigație realizată de BBC, despre rolul virusurilor în eco-sistemul natural. 

The New York Times actualizează zilnic o hartă globală, cu evoluția pandemiei în fiecare țară. Graficele pe țări sunt grupate în trei mari categorii: creștere, stagnare și scădere, iar România este în prima categorie.

Riscul de infectare cu coronavirus diferă în funcție de activățile pe care le desfășurăm. Care sunt cele mai riscante activități versus cele considerate sigure – într-un infografic realizat de specialiști din SUA și preluat de G4Media.

Mască din silicon, la fel de eficientă ca N95 

Inginerii de la de la Massachusetts Institute of Technology, Brigham și Women’s Hospital din SUA au dezvoltat o mască din silicon, avantajul acestuia fiind că poate fi sterilizat și refolosit de mai multe ori.

Siliconul este un material accesibil, iar măștile pot fi realizate prin modelare cu injecție, o tehnologie larg răspândită. Modelul include și o zonă de filtre N95, dar necesită mai puțin material filtrant decât în cazul măștii clasice N95. 
Pe măsură ce măștile sunt testate de personalul medical, echipa aduce îmbunătățiri primului model și caută să dezvolte produsul la nivel global.
Mai multe detalii de la Plant Engineering.

Inginerie pe înțelesul tuturor 

Lunile de vară înseamnă pentru sectorul industrial și perioadă de revizie (remont). Inspecțiile tehnice presupun uneori și efectuarea de analize cauză – efect (RCA = root cause analysis). Cuprinde tehnici de identificare și analiză și este o metodă practicată de inginerii responsabili cu fiabilizarea echipamentelor.

O practică frecventă este aceea de a considera un singur factor în identificarea cauzei de nefuncționare sau eroare în funcționare, ceea ce face ca soluția să fie incompletă. Un alt comportamnet frecvent este acela de a trata simptomele, fără a căuta mai adânc sau a adresa problemele în ansamblu, ceea ce face ca problema să revină. 

O analiză RCA înseamnă pe scurt evaluarea și analiza a câtorva subiecte: ce & cum & de ce s-a întâmplat + recomandări de acțiuni pentru a preveni repetarea lor în viitor. Explicații pe larg despre ce presupune analiza RCA, care sunt uneltele și metodele, cele mai frecvente întrebări despre RCA, într-un material amplu de la Reliable Plant. Și deși mai puțin de 10% dintre companii practică RCA, ea rămâne totuși una dintre cele mai bune tehnici de eficientizare a producției.

Provocări 

Ideea de smart factory există de ceva vreme deja în preocupările industriașilor. O fabrică în care oamenii lucrează cot la cot cu roboții colaborativi, în care se exploatează inteligența artificială și capacitatea mașinilor de a învăța prin algoritmi, un spațiu în care echipamentele produc, dar livrează și date despre comportamentul propriu și al procesului.

Toate acestea presupun o transformare digitală pentru care nu orice fabrică este pregătită sau dispusă (financiar, operațional) să se adapteze. Iar în contextul actualei pandemii, preocupările multor fabrici sunt mai degarbă în zona de eficientzare costuri pentru limitare pierderi sau chiar pentru supraviețuire.

Totuși, chiar acest context este cel care poate determina schimbări radicale, iar aderarea la smart factory și digitalizarea accentuată s-ar putea dovedi un factor indispensabil în adaptarea post covid-19. Industry Week a inventariat principalele provocări cu care se confruntă producătorii.

Model hibrid

Lucrul de acasă este o practică ce va rămâne valabilă și în perioada următoare, inclusiv în zona industrială. Ceea ce se practică însă mai mult este un model hibrid – o combinație între lucrul de acasă și timpul petrecut în fabrică.

Munca la birou, în incinta fabricii, înseamnă un control mai mare, pe când lucrul de acasă presupune riscuri suplimentare, în special cibernetice, și care nu trebuie desconsiderate. Despre securizarea producției, în detalii de la Industrial Safety and Security Source.  

Despre cobots

Deși multă lume se teme că roboții vor lua locul oamenilor, producătorii nu sunt de acord. Ei știu deja că într-o fabrică este nevoie atât de eficiența mașinilor-roboți cât și de intuiția umană. 
Cobots sunt tehnologii ce permit astăzi lucrul colaborativ, fără riscuri de accidentare (în trecut, era principala cauză de evitare a lucrului comun). Un punct de vedere de la Reliable Plant.   

Podcast pentru ingineri

Podcastul a devenit în ultimii ani un mediu nou în comunicare: îl poți asculta în mașină, în metrou, când faci curățenie în casă sau când te plimbi în parc. Nu lipsește nici oferta pentru ingineri, deși deocamdată sunt disponibile doar podcasturi străine.
NewEngineer a făcut o selecție cu câteva recomandări, detalii aici.

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi publicată nicăieri

Copyright © 2024