Republicii 198
Pitesti, Arges
Ion Ionescu de la Brad 65
Sector 1, Bucuresti
0700 000 000
office@azot.ro

Cât timp funcționează un generator de azot?

În studiile despre inovație, se afirmă că aceasta nu apare spontan, ci este determinată de căutarea oportunităților sau de răspuns la amenințări. 

Asemănător modelului lui Darwin privind supraviețuirea celui mai adaptat, organizațiile inovează pentru a supraviețui în medii competitive și ostile. Totuși, diferența notabilă constă în faptul că inovația implică experimentare conștientă și intenționată.

Cuvântul “inovație” provine din latină – innovare – și se referă la schimbare. Dar nu schimbare de dragul schimbării în sine, ci pentru a crea valoare. 

În termeni economici, activele reprezintă resurse, bunuri mobile sau imobile ce generează beneficii economice, imediate sau viitoare. În ceea ce privește echipamentele industriale, acestea sunt, în cele mai multe cazuri, active ce fie îmbunătățesc, fie diminuează rezultatele financiare ale companiei, funcție de cum sunt exploatate în procesul de producție.

Sigur, nu putem evita discuția despre fiabilitate.
Cât din randamentul echipamentului este asigurat de fiabilitate și cum o determinăm? 

Fiabilitatea este definită ca timpul de lucru al echipamentului fără probleme sau fără oprire, după caz, însă funcționarea considerată fiabilă este influențată și de alți factori ce nu pot fi neglijați, cum ar fi defecțiuni ale echipamentelor conexe sau de suport, mediul în care este amplasat și modul în care este întreținut echipamentul.  

Poate că pentru unele echipamente nu ne interesează fiabilitatea. Le consumăm și le înlocuim cu unele noi, căci nu este niciun secret că efectele societății de consum au atins și zona industrială, domeniu asociat tradițional, prin natura procesului de producție, cu rezistența și durata lungă de viață.

Totuși, cele mai multe dintre companiile producătoare nu au comportament consumerist, din rațiuni economice, în mod evident.

Poate că echipamentul este atât de important pentru producție încât suntem dispuși să facem orice sau să investim orice sumă pentru a-l menține operațional. Sau poate că exploatăm echipamentul în afara limitelor prevăzute și trebuie să găsim o soluție mai bună pentru a continua funcționarea.
Indiferent care ar fi motivația, echipamentele care sunt întreținute și îngrijite (inclusiv utilizate conform specificațiilor producătorului) devin active importante în procesul de producție.

Despre fiabilitate
în sistemele de blanketing
no-image

OMV Petrom, Fabrica de Combustibil Nuclear, Tarom, Sandoz, Maxam, Tip Top sunt câteva nume de companii ce au transpus în practică noțiunile de mai sus prin integrarea generatorului de azot NitroFil® în producție. Operaționale de mai bine de 10 ani, generatoarele de azot au devenit active fiabile în procesul de producție și continuă să genereze, pe lângă azot, valoare și rezultate financiare favorabile companiilor pe care le deservesc.

Cum? Prin grijă, preocupare și inovație.
Există câțiva factori care susțin funcționarea generatoarelor NitroFil® pe perioade lungi de timp (10+ ani) și le detaliem pe rând.

Mentenanța – cel mai important factor pentru longevitatea generatorului
  • membrana permeabilă este inima generatorului și funcționarea ei în condiții optime înseamnă diferența dintre viața și moartea echipamentului;
  • facem diagnoză – culegem date local & online și comparăm funcționarea generatorului înainte și după efectuarea mentenanței pentru a evidenția starea elementelor componente și a corecta eventualele neconformități;
  • suntem atenți la detalii – analizăm toți parametri aplicației, fie că sunt critici sau nu și înlocuim elementele consumabile conform schemei de mentenanță aleasă (preventivă sau predictivă);
  • intervenim rapid (next day), grație echipei locale și stocurilor de consumabile.

Recomandările pe care le facem după efectuarea mentenanței presupun actualizări și / sau upgrade-uri de componente, sugestii de utilizare și comportament de consum al azotului, astfel încât generatorul să ofere randament și stabilitate în procesul de producție.

Costurile 

În primul rând, generatoarele NitroFil® sunt soluții personalizate, în care tiparul de producție este auditat (inclusiv costul de producție aer comprimat), iar generatorul este integrat în aplicație astfel încât prețul/m3 de azot produs să fie minim și conform cerințelor tehnice.

Folosim tehnologii moderne ce permit ca echipamentele să livreze mai mult decât azotul necesar aplicației – datele culese online oferă vizibilitate despre performanța procesului și corecții în timp real. Mentenanța se efectuează ușor, iar costurile sunt transparente.
Nu în ultimul rând, sistemul de generare azot local se adaptează nevoilor din producție – sursa continuă de gaz, disponibilă oricând, înseamnă reziliență operațională. 

Toate aceste practici asigură stabilitate și predictibilitate, iar companiile își pot proiecta structuri de costuri previzibile, ceea ce asigură eficiență în producție, rezultate operaționale și financiare favorabile.

Practica

Drumul până aici a însemnat teste efectuate constant, încercări reușite și greșeli oneste. Am experimentat tehnologii, echipamente, aplicații diferite, situații critice și procese complexe pentru ca NitroFil® să nu devină un consumabil, ci un echipament care să deservească producția mulți ani de zile și care să poată fi extins din punct de vedere al capacității sau modernizat treptat.

Inovația nu este despre a “reinventa roata”, ci despre a căuta și găsi soluții  punctuale care să deservească aplicația. Generatoarele NitroFil® ce funcționează de 10+ ani nu și-au pierdut valoarea și contribuția la proces în acești ani. Din contră. Au ajutat procesele prin fiabilitate și performanță îmbunătățită constant.

Enjoy Innovation, căci schimbarea și adaptarea sunt trăsături definitorii astăzi, indiferent de sector.

Foto @Pexels.com, @Unsplash.com.

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi publicată nicăieri

Copyright © 2025