Republicii 198
Pitesti, Arges
Ion Ionescu de la Brad 65
Sector 1, Bucuresti
0700 000 000
office@azot.ro

Ce înseamnă siguranța pe timp de iarnă?

Actualizare 2023

La sfârșitul lui 2022, un comunicat al Consiliul de Investigare a Riscurilor și Siguranței Chimice din SUA (US Chemical Safety Board – CSB) avertiza asupra numărului crescut de incidente.

“În contextul unui record al temperaturilor scăzute, CSB a înregistrat o creștere fără precedent a evenimentelor raportabile. Acest lucru se poate datora parțial provocărilor unice de siguranță pe care le ridică vremea rece, dar indiferent de aceasta, companiile trebuie să își sporească atenția asupra operațiunilor sigure și să recunoască faptul că luarea unor măsuri de precauție importante, cum ar fi pregătirea pentru iarnă, poate contribui la prevenirea unor accidente majore.” A declarat președintele CSB.

Chiar dacă schimbările climatice perturbă uneori succesiunea anotimpurilor, așa cum le știam, vremea rece revine constant și aduce riscuri suplimentare pentru instalațiile și echipamentele ce lucrează în aer liber.

 Materialele se contractă odată cu scăderea temperaturii, gheața dilată materialul țevii care apoi se fisurează, ceea ce poate determina avarii la conducte sau daune în echipamente. Uneori, acestea nu sunt evidente până când temperaturile cresc, gheața se topește și apar fisurile. De asemenea, pot exista pericole mai subtile, cum ar fi formarea unui hidroxid, în care apa se combină chimic cu un compus, care se poate, de asemenea, extinde și bloca conductele de proces.
Din păcate, astfel de evenimente pot avea și consecințe tragice: morți și răniți, daune semnificative.

Pregătirea instalațiilor pentru vremea rece
Winterization Safety Digest
no-image

“Winterization Safety Digest” prezintă investigații CSB în care s-a constatat că practicile și programele ineficiente de protecție împotriva înghețului au avut o legătură cauzală directă cu incidentul. Documentul oferă, de asemenea, lecții cheie de siguranță din aceste incidente, precum și îndrumări și resurse suplimentare privind pregătirea echipamentelor pentru sezonul rece.

Eliberare de substanțe chimice toxice – DuPont La Porte, Texas, SUA

În noiembrie 2014, un incident de la o fabrică de pesticide din La Porte, Texas, s-a soldat cu moartea a patru lucrători din cauza unei degajări de metil mercaptan toxic. Cauza principală a tragediei a fost blocarea conductelor de metilmercaptan lichid, formând un hidroxid solid din cauza condițiilor meteorologice reci din zona Houston. Deși pericolul era cunoscut, nu s-au luat măsuri adecvate de prevenire, precum aplicarea de căldură pe conducte sau protejarea acestora.

Compania a dezvoltat un plan pentru a îndepărta blocajul, folosind apă fierbinte pentru a topi hidroxidul și deschizând supapele pentru a elibera presiunea termică. Lucrătorii au lucrat la remedierea situației, dar în timpul unei pauze, s-a întâmplat o altă tragedie. Problemele cu conductele de aerisire existau deja din 2011, iar pentru a le gestiona existau instrucțiuni zilnice pentru drenarea lichidului din conductele de aerisire din interiorul clădirii.

Incendiu cu propan – Valero, Texas, SUA

În februarie 2007, un incendiu de proporții la o rafinărie a avut loc în apropiere de orașul Dumas, Texas. Incendiul a provocat arsuri grave la trei persoane, a închis rafinăria timp de două luni și a contribuit la penuria de benzină pe sute de kilometri distanță. Incendiul a avut loc într-o unitate care folosea cantități mari de propan lichid de înaltă presiune. Cu câțiva ani înainte, unitatea fusese reconfigurată, creându-se o secțiune de țevi fără debit, așa numitele picioare moarte, care sunt deosebit de vulnerabile la pericolul de îngheț. 

Piciorul mort era blocat pe o parte de o supapă care s-a dovedit ulterior că avea scurgeri. În timp, cantități mici de apă conținute în propanul lichid au trecut prin supapa care avea pierderi și s-au acumulat în conductele de dedesubt. La 15 februarie 2007, temperatura aerului exterior a scăzut la -14,4 grade Celsius, apa a înghețat, s-a expandat și a fisurat conducta. A doua zi, vremea s-a încălzit, gheața s-a topit, propanul s-a aprins, iar focul a cuprins zona, rănind muncitorii și provocând pagube de peste 50 de milioane de dolari.

În noaptea incidentului, fără a realiza că blocajul hidroxidului fusese eliminat și cu pozițiile de supapă deschise între sistemele de conducte, doi lucrători au fost fatal afectați atunci când metilmercaptanul lichid s-a scurs și a generat vapori toxici în încăpere. Un apel de urgență a fost lansat de unul dintre lucrători, dar alți doi au pierit în urma acestui apel. 

Clipurile video de mai jos prezintă:

  • reconstituire accident de eliberare substanțe chimice toxice, DuPont La Porte, Texas, SUA;
  • mesaj CSB privind pregătirea echipamentelor pentru iarnă;
  • reconstituire incendiu cu propan la rafinăria Valero, Texas, SUA.
Principalele lecții de siguranță pentru iarnă

Accidentele prezentate ilustrează importanța implementării unor programe eficiente de funcționare pe timp de iarnă. Diverse organisme de reglementare din mediul industrial au publicat îndrumări privind pregătirea instalațiilor pentru funcționare în timpul iernii. 

De exemplu, American Petroleum Institute (API) Recommended Practice (RP) 2001, Fire Protection in Refineries (Protecția împotriva incendiilor în rafinării) prevede că un program de protecție împotriva înghețului trebuie:

  • să stabilească programe oficiale scrise pentru a găsi vulnerabilitățile în condiții de vreme rece;
  • să asigure educația și formarea personalului tehnic, de exploatare și de întreținere pentru a-i ajuta să înțeleagă și să recunoască situațiile cu probleme potențiale;
  • să permită persoanelor care lucrează cu echipamente de teren să recunoască potențialele pericole de îngheț și să le identifice pentru remediere;
  • să asigure formare personalului tehnic și de întreținere pentru a-i ajuta să evite crearea involuntară a unor pericole de îngheț atunci când modifică echipamentele, revizuiesc proiectele sau proiectează echipamente noi; 
  • să presupună efectuarea sistematică a unei analize atente a conductelor sau a unităților scoase din uz pentru a identifica problemele potențiale care trebuie remediate;
  • să elimine picioarele moarte, inclusiv a țevilor de ocolire a procesului.

Preocuparea pentru siguranța instalaților nu ar trebui să se manifeste doar când apare sezonul rece și cu siguranță sunt companii care au implementate programe de management al siguranței proceselor. Analizele de risc și de siguranță înainte de pornire / oprire instalații, procedurile de operare, sunt însă necesar a fi evaluate pe tot parcursul anului astfel încât apariția temperaturilor scăzute să nu afecteze procesul într-un mod critic sau chiar dramatic. 

US Chemical Safety Board este o agenție federală independentă însărcinată cu investigarea incidentelor și a pericolelor care au sau pot avea ca rezultat eliberarea catastrofală de substanțe extrem de periculoase. Activitățile principale ale misiunii agenției includ investigarea incidentelor, formularea de recomandări preventive sau de atenuare a efectelor pe baza rezultatelor investigațiilor și promovarea punerii în aplicare a acestora, emiterea de rapoarte care să conțină constatările, concluziile și recomandările rezultate în urma investigațiilor incidentelor. 

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi publicată nicăieri

Copyright © 2024