Republicii 198
Pitesti, Arges
Ion Ionescu de la Brad 65
Sector 1, Bucuresti
0700 000 000
office@azot.ro

Mentenanța este modernizare. Sau nu?

Despre mentenanță se vorbește mereu. Inclusiv noi, aici pe site, am povestit de mai multe ori despre mentenanța în diverse sectoare sau despre cum costul asociat mentenanței se transformă în profit atunci când valorificăm puterea datelor furnizate de echipamentele dotate cu tehnologii IoT (Internet of Things).

Perspectiva pe care o propunem în acest material este însă una diferită și este determinată, în principal, de preocupările tot mai prezente din domeniul economiei circulare. Economia circulară este o abordare diferită de modelul tradițional, linear, bazat pe principiul “folosim – producem – consumăm – aruncăm” și presupune un model de producție și consum care pune accent pe reparare, reutilizare, renovare / modernizare și reciclare de materiale și produse existente cât mai mult timp posibil. Avantajul major este că astfel se prelungește ciclul de viață al produselor. 

Beneficiile modernizării

Nici un echipament nu este menit să dureze la nesfârșit. Ca orice alt produs, odată cu folosirea apar semne de uzură ce necesită atenție. Dincolo de faptul că pur și simplu devin mai puțin fiabile din cauza schimbărilor în procesul de producție de-a lungul anilor, este posibil ca echipamentele mai vechi să nu mai fie capabile să protejeze în siguranță personalul și alte echipamente așa cum au fost proiectate și integrate. În plus, acestea nu pot susține conectivitatea cloud sau tehnologiile IoT necesare pentru o funcționare fiabilă și performantă, în acord cu infrastructurile moderne ale instalațiilor.   

Disponibilitatea pieselor de schimb

Cei mai mulți producători vor opri producția de piese pentru modele de echipamente vechi de zeci de ani. Prin urmare, pe măsură ce echipamentele se uzează moral, fizic și necesită întreținere, devin disponibile tot mai puține repere. Echipamentele moderne au o mai mare disponibilitate a pieselor de schimb, ceea ce face ca reparațiile și modernizările să fie mai accesibile și mai fezabile, precum și mai puțin costisitoare în timp.

Economii de costuri

Spre deosebire de înlocuirea completă, modernizarea echipamentelor menține amprenta la sol a echipamentului, economisind resurse importante în reconfigurarea spațiului, în special în cazul instalațiilor complexe și cu gabarit mare. Modernizările pot fi programate și executate în timp, îmbunătățind fluxul de numerar. Și, nu în ultimul rând, modernizarea înseamnă beneficii pentru bugetele de exploatare restrânse, prin prelungirea duratei de viață a echipamentelor existente.

Capacități digitale

Informațiile fac parte din fluxul modern de producție, iar echipamentele modernizate facilitează conectivitatea cloud și IoT. Multe componente digitale sunt în strânsă legătură cu îmbunătățirea performanțelor echipamentului și permit utilizatorilor și/sau managerilor să adopte decizii inteligente în proces.  

Am făcut modernizare din dorința de a monitoriza online, în timp real, parametri echipamentului, împreună cu mentenanța cu schemă completă, preventivă: filtrele nu se murdăresc așa repede, un beneficiu al sistemului de compresoare, automatizat tot cu ajutorul vostru.” Ne-a declarat Alex NANU, de la CALYPSO SRL, care consideră că generatorul de azot este vital pentru service-ul său și clienții pe care îi deservește. Generatorul NitroFil® a fost modernizat și a devenit similar cu un echipament industrial, cu dotări similare și la fel de performant și fiabil ca un utilaj ce deservește o hală de producție. 

4 pași

Sunt etapele pe care noi le-am definit ca fiind necesare pentru ca generatorul NitroFil® să fie și mai eficient în proces, odată cu efectuarea mentenanței. Diferența față de modul tradițional de realizare al mentenanței (doar înlocuire consumabile) vine din abordare. 

Vederea de ansamblu înseamnă să înțelegem “de ce-ul” unui proces, iar diagnoza cu datele culese de controler și comparația funcționării echipamentului, înainte și după mentenanță, ne ajută să evidențiem și să explicăm starea generatorului. Recomandările legate de neconformități sau/și îmbunătățiri înseamnă modernizare – a echipamentului, dar și a procesului. 

Deci, da. Mentenanța este modernizare, căci un echipament adus la standardele tehnologiei actuale este un utilaj nou, modernizat prin îmbunătățiri continue. 

Discuția despre starea echipamentelor și modalitățile de a le maximiza fiabilitatea și durata de viață ar trebui să fie un lucru obișnuit, sau chiar o prioritate, dacă ținem cont de tendințele actuale legate de eficiența tuturor resurselor. 

Un pic despre viitor
Industria României
no-image

Putem face mai mult cu mai puțin, căci ideea de bază a economiei circulare este producția sustenabilă, odată cu reducerea consumului de energie și apă, a emisiilor și a generării de deșeuri. Echipamentele recondiționate oferă economii importante de costuri și un impact pozitiv asupra mediului, mai ales dacă înlocuirea unei componente salvează un întreg utilaj de la uzură morală și fizică.

Foto credit Unsplash, Pexels.

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi publicată nicăieri

Copyright © 2024