Republicii 198
Pitesti, Arges
Ion Ionescu de la Brad 65
Sector 1, Bucuresti
0700 000 000
office@azot.ro

Ce fel de aer comprimat alegem?

În aplicațiile cu azot, aerul comprimat joacă un rol important, fiind sursa din care se separă azotul necesar aplicației.

Calitatea aerului comprimat, distribuția și tiparul de consum influențează disponibilul pentru generator. Funcție de condițiile din proces, aerul comprimat este tratat suplimentar înainte de  separarea din generator, pentru a produce azot la specificațiile cerute. Dar aplicația cu azot poate fi doar unul dintre consumatorii de aer comprimat dintr-o unitate de producție.

Cunoașterea nivelului optim de calitate a aerului comprimat în procesul tău de producție este vital pentru gestionarea tuturor costurilor operaționale, pentru că un aer de calitate superioară costă mai mult pentru a fi produs.  Necesită echipamente pentru tratare suplimentară, ceea ce crește costurile de producție: cele asociate cu energia consumată și nevoile de mentenanță.

Cum alegem ce fel de aer avem nevoie?

Selecția se face în funcție de gradul de uscare și filtrare necesare în proces, precum și de nivelul minim de acceptanță al contaminanților din aerul comprimat.
Există mai multe tipuri de aer, funcție de aplicație:

  • aer pentru zona de producție (fabrici, secții industriale) prezent în echipamente ce funcționează pe bază de aer comprimat;
  • aer instrumental pentru aplicații de laborator, operațiuni de vopsire cu spray-uri industriale, tratamente cu pulverizare sau control climateric;
  • aer de proces pentru aplicații farmaceutice, electronice sau din industria alimentară;
  • aer medical pentru echipamente spitalicești, echipamente de scafandrii sau aplicații în zone închise (industria mineritului).    

Contaminanții prezenți în aerul comprimat se regăsesc în forme solide, lichide sau vapori. Ei pătrund în rețeaua de aer comprimat fie prin zona de admisie a compresorului, fie pe parcursul rețelei sau prin zonele de consum.

Clasa de calitate a aerului comprimat este determinată de nr. maxim de particule, punctul de rouă și cantitatea maximă de ulei acceptate în proces. Standardele ISO dedicate sectorului reglementează criteriile de evaluare și asigură un limbaj comun în conversațiile legate de calitate.

Ce înseamnă calitate în aerul comprimat?
Standarde ISO
no-image

Într-o rețea tipică de aer comprimat există zece tipuri de contaminanți, care trebuie eliminați sau reduși la un nivel acceptabil, pentru o funcționare eficientă. 

Compresorul este doar una dintre sursele prin care contaminanții ajung în rețea, influențând calitatea aerului folosit în proces. 
Factorii de mai jos ajută în luarea deciziei:

  1. Dacă în proces este necesar aer de calitate superioară doar într-un singur punct de utilizare, atunci este mai potrivită tratarea aerului local. Alternativ, se poate folosi un compresor fără ungere dedicat postului de consum specific. Dacă într-o fabrică sunt necesare clase diferite de aer, se recomandă împărțirea zonelor de producție în funcție de nevoile de aer specifice procesului.
  2. Compresoarele fără ungere cu ulei au costuri inițiale de achiziție mai mari, eficiență mai scăzută și costuri de mentenanță mai mari. Totuși, echipamentele necesare pentru tratare asuplimentară de separare, filtrare și uscare pe care le necesită compresoarele cu ungere cu ulei pot determina o efeciență redusă în proces, mai ales dacă sistemul de aer comprimat nu este întreținut corespunzător. Pentru aplicațiile cu azot furnizat de generatorul NitroFil, compresoarele pot fi cu sau fără ungere, întrucât sistemul este echipat cu filtre cu cărbune activ, ultima redută împotriva vaporilor de ulei.   

Alegerea clasei optime de aer comprimat și, implicit, a compresorului depinde de tipul aplicației.
Fiecare proces are specificul său, iar atunci când este necesar și azot recomandăm ca evaluarea și alegerea sistemului de generare aer și azot să fie abordate unitar, cu scopul de a genera eficiență operațională.

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi publicată nicăieri

Copyright © 2024