Republicii 198
Pitesti, Arges
Ion Ionescu de la Brad 65
Sector 1, Bucuresti
0700 000 000
office@azot.ro

Cum ne protejăm de căldură?

Început de iulie. Luna lui cuptor. Doar că nici în iunie nu ne-a fost mai ușor. Agenția Europeană de Mediu subliniază într-un raport recent că schimbările climatice au deja un impact asupra vieții de zi cu zi și că efectele vor continua să fie resimțite și în viitorul apropiat.

Luna mai 2024 a fost numită “a 12-a lună consecutivă cu temperaturi record la nivel global”, iar în iunie multe zone europene au experimentat valuri de căldură fără precedent în ultimii 100 de ani. Europa va continua să se încălzească, unele regiuni ale sale vor deveni mai uscate, în timp ce altele mai umede, iar aceste schimbări „vor avea un impact nu doar asupra sănătății noastre, ci și asupra ecosistemelor de care depindem”, mai spune Agenția

Mediile de lucru fierbinți pot fi periculoase pentru toți lucrătorii, în special pe perioade lungi de timp. Milioane de lucrători sunt expuși la căldură la locul de muncă și mii dintre ei se îmbolnăvesc în fiecare an din cauza rănilor sau bolilor cauzate de căldură. Chiar și cei care au acumulat toleranță la căldură sau s-au aclimatizat trebuie să fie atenți, pentru că fiecare dintre noi resimte diferit efectele căldurii.

Este concluzia mai multor documente elaborate de către OSHA – Administrația Securității și Sănătății în Muncă din SUA – care publică constant informații despre bolile cauzate de căldură, precum și modalitățile în care lucrătorii și companiile se pot proteja. Vă prezentăm mai jos câteva idei sintetizate, privind expunerea și lucrul în condiții caniculare. 

Este important să știm ce ne face mai vulnerabil la leziuni și boli cauzate de căldură. Pe lângă mediu, hainele purtate și tipul de activități profesionale, anumite condiții de sănătate, medicamente, caracteristici fizice și comportamentale pot crește riscul de îmbolnăvire și vătămare din cauza căldurii. 

Factorii de risc ai leziunilor și îmbolnăvirilor cauzate de căldură

Mediul de lucru
O combinație de factori de mediu crește riscul de vătămare și îmbolnăvire din cauza căldurii. Aceștia includ temperatură și umiditate ridicate, căldură radiantă de la cuptoare sau surse similare (camere de compresoare, de exemplu), circulație limitată a aerului mai rece, expunere directă frecventă la soare.

Activități profesionale
Anumite tipuri de muncă înseamnă expunere mai mare la căldură, iar factorii ce pot determina creșterea temperaturii corpului dumneavoastră sunt nivelul de activitate fizică și de efort pe care îl presupune activitatea profesională, îmbrăcămintea sau echipamentul de protecție care pot reduce capacitatea corpului de a se răci, pauze de odihnă insuficiente, precum și o planificare inadecvată pentru aclimatizare.

Factori de risc personali
Deși puteți fi expus la niveluri similare de căldură și implicat în același tip de muncă ca și colegii, factorii de risc personali vă pot expune la un risc mai mare de vătămare și îmbolnăvire din cauza căldurii. Aceștia includ:

  • medicamente: antihistaminice, diuretice, medicamente pentru tensiunea arterială, etc;
  • condiții de sănătate: diabet, obezitate sau supraponderabilitate, hipertensiune arterială, boli de inimă;
  • caracteristici fizice: vârsta înaintată, nivelul scăzut de pregătire fizică; starea de aclimatizare: toleranță la munca în căldură, de exemplu, dar și altele;
  • caracteristici comportamentale: consum recent de alcool sau droguri, un aport scăzut de apă, etc.

Pentru a rămâne în siguranță în medii de lucru caniculare, urmați aceste sfaturi:

  • consultați medicul – discutați despre cum să vă pregătiți pentru munca în condiții de căldură;
  • aclimatizare treptată – reveniți la volumul normal de muncă treptat după o absență sau când condițiile devin mai calde;
  • hidratare constantă – beți 1 cană de apă la fiecare 15-20 de minute, chiar dacă nu vă este sete;
  • recunoașteți simptomele – dacă vă simțiți rău din cauza căldurii, informați colegii și mutați-vă într-un loc răcoros;
  • pauze de odihnă – luați pauze în zone răcoroase sau la umbră;
  • verificați colegii pentru semne de îmbolnăvire din cauza căldurii și interveniți imediat dacă este necesar;
  • purtați haine lejere, deschise la culoare și respirabile pentru a reduce stresul termic;
  • informați-vă asupra procedurilor de urgență ale locului de muncă și sunați la 112 în caz de nevoie.
Să avem grijă de noi și de ceilalți
Tot o formă de sustenabilitate
no-image
De ce este importantă hidratarea?

Hidratarea este crucială pentru a preveni bolile cauzate de căldură, deoarece corpul se răcește prin transpirație, ceea ce poate duce la deshidratare.
Cum intervin diferite produse în procesul de hidratare:

  • alcoolul crește riscul de deshidratare, fiind un diuretic;
  • consumul normal de cofeină nu afectează hidratarea, dar nivelurile ridicate pot pune presiune suplimentară pe inimă în condiții de căldură; 
  • dintre medicamente, diureticele pot crește urinarea, ducând la deshidratare dacă aportul de apă nu este suficient;
  • consumul frecvent de apă și alimente este de obicei suficient pentru a menține hidratarea;
  • băuturile pentru sportivi pot înlocui electroliții pierduți prin transpirație prelungită, dar consumul excesiv de sare poate agrava deshidratarea.

Hidratați-vă înainte, în timpul, și după lucru!

Dacă sunteți hidratat înainte de a începe lucrul, vă va fi mai ușor să rămâneți hidratat și în timpul activității pe care o desfășurați.
Deshidratarea se poate produce rapid, asigurați-vă că beți apă în timp ce munciți, chiar dacă nu simțiți sete.
Asigurați-vă că înlocuiți lichidele pe care le-ați pierdut. Hidratarea după muncă reduce presiunea exercitată asupra corpului de deshidratare. Hidratarea după muncă este și mai importantă dacă lucrați în mod regulat într-un mediu cald. Deshidratarea cronică crește riscul de afecțiuni medicale, cum ar fi calculii renali.

Există concepții greșite cu privire la siguranța apei reci. Consumul de apă, fie că este rece sau la temperatura camerei, este important pentru prevenirea bolilor cauzate de căldură, atunci când sunteți deshidratat.

Sfaturi pentru angajatori

Pentru a preveni bolile de căldură în rândul lucrătorilor din interior și din exterior, este important ca angajatorii să se asigure că lucrătorii sunt hidratați, au acces ușor la apă și se pot odihni. Ce înseamnă asigurarea unui loc răcoros sau umbrit pentru pauza de odihnă?

  • în aer liber poate include o zonă umbrită, un vehicul cu aer condiționat, o clădire sau un cort din apropiere, sau o zonă cu ventilatoare și dispozitive de pulverizare;
  • în interior, lucrătorii trebuie să aibă acces la o zonă răcoroasă sau cu aer condiționat pentru odihnă, departe de sursele de căldură, cum ar fi cuptoarele sau furnalele.
Aproape 3 din 4 decese cauzate de bolile de căldură au loc în prima săptămână de lucru.

Ce este boala cauzată de căldură? Apare atunci când mecanismele naturale ale corpului de a regla temperatura, cum ar fi transpirația și creșterea ritmului cardiac, nu sunt suficiente pentru a menține temperatura corporală centrală la un nivel sănătos.
Simptomele bolilor cauzate de căldură includ gândire sau comportament anormal, dificultăți de vorbire, convulsii, leșin, transpirație abundentă sau piele caldă și uscat. Tipurile de boli cauzate de căldură  variază de la crampe minore până la accident vascular cerebral cauzat de căldură, care poate pune viața în pericol.  

Ce înseamnă prevenirea și reacția:

  • recunoașterea și abordarea timpurie a simptomelor este esențială pentru a preveni urgențele medicale;
  • lucrătorii trebuie instruiți să recunoască simptomele, să se monitorizeze reciproc și să știe ce măsuri să ia la primul semn de boală de căldură;
  • aclimatizare treptată, pauze frecvente; 
  • angajatorii sunt responsabili de protejarea lucrătorilor de condițiile periculoase de căldură la locul de muncă.

În fiecare an, zeci de lucrători mor și alte mii se îmbolnăvesc din cauza expunerii la căldură la locul de muncă. Expunerea periculoasă la căldură poate avea loc în interior sau în exterior și în orice anotimp, nu doar în timpul valurilor de căldură.

Protejați-vă, hidratați-vă corespunzător și aveți grijă unii de alții!

Mai multe informații găsiți pe site-ul OSHA. 

Foto @Unsplash.com

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi publicată nicăieri

Copyright © 2024