Pe piața globală actuală, consumatorii doresc calitate înaltă la costuri reduse, iar industria alimentară nu face excepție. Cererea pentru o varietate de produse alimentare, proaspete și la prețuri competitive, este constantă, indiferent de locație sau sezon. În plus, comoditatea și rapiditatea în prepararea meselor sunt prioritare în stilul de viață agitat al secolului XXI.
Ambalajele atractive și durabile, care mențin prospețimea și igiena produselor, sunt din ce în ce mai căutate, iar producătorii și comercianții din industria alimentară recunosc nevoia de a inova în tehnologia de ambalare pentru a răspunde acestor preferințe și pentru a reduce risipa.
Cel de-al doilea analizor de gaz instalat a fost necesar pentru o altă secție de producție, o zonă separată de cea în care s-a amplasat primul analizor.
Mirela Melinte – Manager Calitate TIP TOP FOOD INDUSTRY
Dincolo de gama diversificată, presiunea pentru produse alimentare sănătoase este în creștere, cu cerințe de reducere a sării, a substanțelor chimice și a conservanților. Pentru producători înseamnă oferte care să aibă gust și aspect ca și cum ar fi fost proaspăt preparate sau culese, chiar dacă acestea au parcurs distanțe mari înainte de a ajunge pe rafturile magazinelor.
Într-un mediu comercial extrem de competitiv, care include comercianți independenți, dar și lanțuri globale de supermarketuri, prioritatea principală este reducerea la minimum a deșeurilor pentru a maximiza profiturile, care de multe ori sunt mici.
Acest obiectiv este dublat de necesitatea menținerii calității produselor pentru perioade mai lungi de depozitare. Deși această abordare poate fi dificilă, satisfacerea clienților, crearea de relații loiale și asigurarea repetării cumpărăturilor sunt elemente-cheie.
Produsele alimentare sunt susceptibile de deteriorare începând din momentul recoltării sau fabricării lor, până la pregătirea pentru ambalare. Această degradare este cauzată de o serie de factori, precum bacteriile și sporii de mucegai, care pot exista în mod natural în produs sau transportați prin aer. De asemenea, schimbările în umiditate pot avea un impact negativ, în funcție de tipul de aliment.
Cu toate acestea, dacă aceste procese de deteriorare pot fi evitate, prevenite sau întârziate într-un fel sau altul, atunci descompunerea naturală a alimentelor poate fi încetinită. Acest lucru are beneficii pentru toÈ›i cei implicaÈ›i în lanÈ›ul de aprovizionare, de la cultivatori, producători până la logisticieni, retaileri È™i, în cele din urmă, consumatori.Â
ÃŽn ultimele decenii, s-a dezvoltat È™i consolidat o metodă eficientă È™i sigură de prevenire a deteriorării alimentelor – ambalarea în atmosferă modificată, protectoare (Modified Atmosphere Packaging) – tehnică prin care produsele alimentare sunt ambalate sau depozitate într-o atmosferă „modificată” față de compoziÈ›ia naturală a aerului atmosferic.Â
Atmosfera din ambalaj este modificată în mod controlat pentru a reduce sau chiar preveni complet deteriorarea naturală a alimentelor, însă durata de conservare este influențată de o serie de factori, printre care: temperatura de depozitare, calitatea materiilor prime, rețeta, metoda de prelucrare, standardele de igienă, materialul sau recipientul de ambalare.
În cazul în care oricare dintre aceștia lipsește sau nu corespunde standardelor, beneficiile ambalării în atmosferă protectoare pot fi reduse sau chiar compromise în totalitate.
Pentru a respecta standardele specifice industriei, produsele ambalate sunt testate înainte de a ieși din fabrică, iar analizoarele de gaz O2 instalate la TIP TOP FOOD INDUSTRY examinează probe și mostre de produse finite pentru a verifica și monitoriza atmosfera din ambalaj.
Echipamentele respectă standardele de design și precizie inginerească ca generatorul de azot NitroFil®, pe care îl completează în procesul de producție, și garantează fiabilitate și siguranță în procesul de producție.
Unul dintre avantajele analizorului de gaze O2 este faptul că este fix. S-a eliminat astfel riscul de deteriorare a echipamentului, comparativ cu situațiile întâlnite anterior cu un analizor mobil. În domeniul nostru este importantă protecția la temperatura de lucru scăzută, iar echipamentul este construit cu protecție în acest sens.
Rezultatele testelor efectuate sunt transmise și primite instantaneu prin mesaj, ceea ce ne ajută în controlul calității.
Mirela Melinte – Manager Calitate TIP TOP FOOD INDUSTRY
Foto credit Unsplash.com