Republicii 198
Pitesti, Arges
Ion Ionescu de la Brad 65
Sector 1, Bucuresti
0700 000 000
office@azot.ro

10 pasi catre economii energetice – ghid CAGI

Compressed Air & Gas Institue

Este o asociatie profesionala din SUA, dedicata utilizatorilor de aer comprimat si gaze industriale. Activa din anul 1915, CAGI a devenit de-a lungul timpului o autoritate in domeniu, stabilind standarde si practici prin sustinerea si promovarea educatiei tehnice in acest domeniu.

Aerul comprimat este cunoscut ca „a patra utilitate” intr-un proces industrial, dupa apa, electricitate si gaze naturale. Eficienta energetica este influentata direct de performanta intregului sistem de aer comprimat, influentand de asemenea integrarea eficienta a unui generator de azot, in cazul in care procesul necesita azot.

10 pasi catre economii este un scurt ghid elaborat de CAGI pentru economii energetice prin folosirea aerului comprimat.

Energia are cea mai mare pondere in costul total al aerului comprimat. Practic, de-a lungul duratei de viata a unui compresor energia costa de cateva ori mai mult pretul initial de achizitie. In final, maximizand eficienta energetica economisiti bani!

Reducerea costurilor energetice incepe cu masurarea si monitorizarea consumului pentru sistemul de aer comprimat: sursa, distributie si consumatori.
Cei 10 pasi catre economii sunt de fapt ajustari ale tiparului de consum ce influenteaza direct costurile energetice.

10 pasi
  1. Opriti-le! – functie de programul de lucru, oprirea compresoarelor pe timpul noptii si in week-end poate reduce costurile energetice cu pana la 20%.
  2. Limitati perderile curente – o fisura de 6mm la o presiune de 7bar costa cca. 2300 EUR/an. Sistemele de distributie a aerului mai vechi de 5 ani au pierderi de 25%.
  3. Preveniti posibile pierderi – aproximativ 80% din pierderi nu pot fi detectate decat prin echipamente profesionale. In sistemul de distributie se acumuleaza praf si noroi ce determina coroziune, pierderile fiind astfel semnificativ influentate.
  4. Reduceti presiunea – folositi compresorul la presiunea solicitata de proces. Pentru a compensa pierderile din sistem si caderile de presiune, exista tendinta de a mari presiunea de lucru. Montati un controller la compresor pentru a optimiza presiunea de lucru si productia de aer comprimat.
  5. Verificati drenarile de apa – instalati drenare tip „zero pierdere”.
  6. Revizuiti infrastructura de distributie – la o presiune dubla, caderea de presiune creste de patru ori. Reteaua de distributie trebuie sa aibe un diametru suficient pentru a limita caderile de presiune.
  7. Schimbati filtrele periodic – dincolo de camera compresoarelor, pana in punctele de consum ale aerului comprimat!
  8. Recuperati caldura generata de compresor – 90% din caldura generata de compresoare poate fi recuperata pentru uz intern: in spatiile de lucru, depozite, etc.
  9. Nu ignorati mentenanta – costa mai mult! – ca orice alt echipament industrial, compresoarele functioneaza mai eficient atunci cand mentenanta este efectuata la timp.
  10. Identificati si eliminati folosirea neadecvata a aerului comprimat.

Generarea aerului comprimat necesita energie, iar orice pierdere inseamna bani risipiti!

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi publicată nicăieri

Copyright © 2024