Republicii 198
Pitesti, Arges
Ion Ionescu de la Brad 65
Sector 1, Bucuresti
0700 000 000
office@azot.ro

Audit energetic – injectie mase plastice

Auditul lunii

Sub aceasta denumire, Compressed Air Best Practices® publica studii de caz din diverse industrii, cu scopul de a prezenta practici de imbunatatire a consumului energetic, evaluand in acelasi timp impactul acestor masuri asupra mediului inconjurator.

Industrie: injectie prin suflarea maselor palstice

Problema: oprirea productiei din cauza umiditatii in reteaua de aer comprimat
Evaluare energetica: sursa, distributia si consumatorii de aer comprimat.

Sistemul de aer comprimat al fabricii a devenit nesigur datorita problemelor aparute in calitatea produselor finite. Concret, auditul a identificat: 

  • cauza prezentei apei in magistrala de aer comprimat si solutie pentru eliminare;
  • consumul de aer comprimat pe unitate de productie;
  • modificarea tiparului de consum ca urmare a introducerii de noi echipamente in productie;
  • un algoritm eficient de lucru al compresoarelor.

Sursa de aer comprimat – unul din cele doua compresoare functiona destul de eficient, insa datorita faptului ca este dimensionat de 2.5 ori mai mult decat consumul necesar si in plus, lucra la o presiune ridicata in faza de „unload”, nu atingea niciodata mai mult de 50% din capacitatea de incarcare (duty-cycle mai putin de 50%).

Calitatea aerului comprimat – cele doua uscatoarele deserveau fiecare cate un compresor, dar niciunul nu functiona corespunzator. Cererea de aer din fabrica nu depaseste capacitatea unui uscator, iar costul de intretinere nu justifica pastrarea ambelor uscatoare.

Stabilitatea – este de obicei un subiect putin abordat in designul sistemului de aer comprimat. Presiunea in sistem variaza cu mai mult de 0.55 bar, managementul de productie indicand ca fiind o conditie stabilita la instalarea echipamentelor de productie.

Intr-o situatie ideala, compresoarele lucreaza functie de cererea de aer comprimat, sub limita superioara, dar la o presiune suficienta care sa raspunda nevoilor din productie, conform unui tipar de consum care se construieste in timp.

Fiabilitatea sistemului – asigura continuitatea productiei, indiferent de natura incidentelor de la sursa sau din reteaua de distributie. In configuratia existenta, oprirea unui compresor inseamna caderea presiunii pana la nivelul de alarma.

Fiabilitatea si stabilitatea sistemului de aer comprimat depind de consolidarea presiunii de lucru in productie, de existenta unui vas tampon de stocare si de un control eficient al compresoarelor – algoritm de lucru asigurat de un controler care gestionezaza eficient cererea si consumul.

Rezultate

Concluzie – cele doua compresoare existente sunt dimensionate mult peste necesarul fabricii, pentru a fi eficiente economic.
Nu doar consuma mai multa energie, dar costul intretinerii lor = costul intretinerii in situatia in care fabrica ar utiliza de doua ori mai mult aer comprimat!
Alte recomandari: inlaturarea uscatoarelor, integrarea unui singur compresor cu uscator incorporat si administrarea necesarului de aer printr-un controler.

50%
Reduceri energetice
590 tone
Reduceri emisii CO2
62.262$
Economii totale

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi publicată nicăieri

Copyright © 2024