Republicii 198
Pitesti, Arges
Ion Ionescu de la Brad 65
Sector 1, Bucuresti
0700 000 000
office@azot.ro

Ce asteptam de la un audit de aer comprimat si azot? – Partea 1

Pentru a ramane competitive, cele mai multe companii sunt solicitate sa-si creasca productia in timp ce ajusteaza continuu costurile. Acest proces presupune identificarea zonelor in care sunt posibile aceste imbunatatiri, cu consecinte directe asupra costurilor.

Aerul comprimat este recunoscut ca „a patra utilitate” dintr-o fabrica, dupa apa, electricitate si gaze.
Daca primele trei sunt clar reglementate si achizitionate de la furnizori externi, cea de-a patra utilitate aerul comprimat se supune propriilor reglementari si este furnizata intern.

Sursa de comprimare, stocarea, distributia si consumul sunt zonele cu cel mai mare potential de imbunatire si de eficientizare a costurilor.
O analiza a Departamentului American de Energie a evidentiat ca 50% din consumul de aer comprimat se iroseste, conform graficului alaturat.

Solutie

Cea mai accesibila sursa irosita sunt pierderile provenite din neetanseitati, de regula intre 25-30% din totalul de aer consumat.

Utilizarea improprie a aerului sau azotului reprezinta 5-10%. De exemplu, curatarea sau uscarea pieselor folosind un ventilator in locul unui pistol cu aer comprimat/azot poate determina reduceri de 90% pentru aceasta operatiune.
Cererea aparenta reprezinta debitul de aer consumat ca urmare a functionarii compresorului la o presiune mai mare decat cea necesara.

Reducerea costurilor energetice este principalul obiectiv al unui astfel de audit. Totusi, aceste reduceri sunt doar varful icebergului, celelalte beneficii fiind la fel de importante:

  • Imbunatatirea productivitatii
  • Produse de calitate superioara
  • Mai putine rebuturi
  • Fiabilitate mai buna pentru echipamente
  • Costuri reduse cu mentenanta

Integrarea eficienta a unui generator de azot depinde intr-o masura determinanta de tiparul de consum si disponibilul de aer.

Ca urmare, auditarea structurii de distributie si consum inainte de instalarea unui generator (inclusiv pentru testare) este o conditie esentiala pentru o dimensionare ce garanteaza performantele tehnologiei.

Din punct de vedere al designului industrial, un generator de azot este potrivit aplicatiei daca economiseste mai mult decat costa.

Adaptarea parametrilor generatorului la specificul aplicatiei este cheia unei integrari eficiente si rentabile. Aceasta personalizare va ajuta sa atingeti nivelul de performanta si profitabilitate dorit.

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi publicată nicăieri

Copyright © 2023