Republicii 198
Pitesti, Arges
Ion Ionescu de la Brad 65
Sector 1, Bucuresti
0700 000 000
office@azot.ro

Pe ce post „joaca” controlerul?

Controlerul „joaca” rolul de fundas intr-o retea de aer comprimat: avertizeaza asupra pericolelor din teren (monitorizeaza sistemul de aer comprimat in ansamblu) si se asigura ca toata lumea stie ce are de facut (optimizeaza procesul).

In termeni operationali, rolul controlerului este de a asigura eficienta energetica: monitorizeaza si raspunde cerintelor de aer cat mai eficient. Exista doua moduri de instalare:

  • sistem de control pentru fiecare compresor, sau
  • controler pentru intregul sistem de aer comprimat si echipamente adiacente: uscatoare, filtre, valve, purje etc.

In oricare dintre variante, controlerul adreseaza 3 aspecte importante din proces:

  • cum influenteaza variatiile de presiune de pe traseu stabilitatea presiunii la punctul de lucru?
  • cat de eficient energetic este sistemul in ansamblu?
  • cum sunt monitorizate si comunicate datele din proces (variatii parametri, alarme de mentenanta etc)?

Un studiu de caz realizat de Compressed Air and Gas Institute (CAGI) prezinta pe larg contributia unui controler dintr-o unitate ce furnizeaza servicii publice. 5 compresoare si un generator de electricitate fac parte din sistemul de aer comprimat: 4 functioneaza continuu, iar al 5-lea este back-up. De fiecare data cand unul dintre cele 4 compresoare “cade” pornirea si integrarea back-up-ului determina caderi importante de presiune in intreaga retea, cu impact asupra serviciilor furnizate clientilor. Solutia: controler ce monitorizeaza intregul sistem de aer comprimat, inclusiv uscatoare, valve si alte echipamente auxiliare. Analiza CAGI detaliata in documentele de mai jos:

Reduceri costuri energetice
Performanta operationala prin presiune constanta - controlerul identifica schimbarile de cereri de aer si ajusteaza necesarul.
Optimizare proces
Se reduc "mersul in gol", cererea artificiala si pierderile de aer: compresoarele si echipamentele auxiliare sunt rotite in functionare, functie de cerere.
Mentenanta predictiva
Identifica din timp eventuale probleme, se evita "caderile" de echipamente (costuri suplimentare).

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi publicată nicăieri

Copyright © 2024