Republicii 198
Pitesti, Arges
Ion Ionescu de la Brad 65
Sector 1, Bucuresti
0700 000 000
office@azot.ro

Incidente legate de oprirea/pornirea instalatiilor

Lunile de vara inseamna pentru sectorul industrial si perioada de revizie, asa-numitul remont.
Inspectiile tehice anuale includ in multe cazuri opriri si reporniri de instalatii si echipamente ca urmare a activitatilor de reparatii sau mentenanta intreprinse.

Pentru industriile ce presupun folosirea de substante periculoase (petroliera, chimica, petrochimica, etc.) aceste operatiuni comporta riscuri speciale. Repornirea unei instalatii presupune o succesiune de activitati prin care un proces aflat in stare de repaos, inactiv este adus in stare de functionare. Oprirea inseamna aceiasi pasi, dar in sens invers.

The Center for Chemical Process Safety (CCPS) este o asociatie non-profit din SUA ce adreseaza probleme legate de siguranta proceselor industriale ce implica substante chimice. O analiza CCPS, preluata de US Chemical Safety Board, a identificat ca majoritatea incidentelor legate de siguranta procesului au loc in timpul repornirii instalatiilor.

Cauza: astfel de evenimente presupun proceduri neobisnuite (non-routine) ce determina situatii atipice si neasteptate.
“Safety Digest” publicat de US CSB ilustreaza trei cazuri de acest gen, precum si recomandari pentru evitarea unor posibile viitoare accidente.

BP Amoco Thermal: multiple reactii chimice
2001, 3 morti
Trei lucratori incercau sa deschida capacul unui rezervor cu plastic in forma lichida cand capacul a explodat iar substanta plastica fierbinte a ucis cei trei muncitori. Vaporii rezultati au declansat imediat si o explozie. Rezervorul era destinat stocarii de deseuri de plastic de la un reactor chimic.
Cu 12 luni inainte de accident s-a incercat pornirea instalatiei, dar din cauza unor probleme mecanice din proces inainte de reactor o cantitate mare de polimeri a ajuns in rezervorul de stocare.
Reactii chimice in lant au facut ca rezervorul sa acumuleze gaze si sa se presurize, iar tentativa de deschidere a declansat explozia.

First Chemical Corporation: explozie si incendiu
2002, 3 raniti
Un rezervor de 44 metri inaltime ce continea 4500 litri de mononitrotoluen (MNT) – substanta folosita in productia de vopseluri, cauciuc, chimicale pt. agricultura – a fost oprit din productie. Cinci saptamani mai tarziu rezervorul a explodat ca urmare a infiltrarii de vapori prin sistemul de valve cu inchidere manuala.

Bayer CropScience Pesticide Chemical: reactii in lant, explozie
2008, 2 morti
Accidentul si evenimentele care l-au declansat – in 4 min. video mai jos.

Conform CSB, accidentele ar fi putut fi prevenite daca ar fi fost implementate masuri de siguranta adaptate specificului operatiunilor.

Dintre recomandari:

1. Implementarea de reguli scrise privind repornirea instalatiilor dupa ce aceasta a fost oprita. Procedurile trebuie sa fie suficient de detaliate incat sa cuprinda toate traseele si echipamentele implicate in deschiderea/inchiderea instalatiei.

2. Anumite modificari din proces au loc pe perioada cand instalatia este oprita, iar la repornire nu se cunosc in detaliu aceste modificari. Astfel, sunt necesare cateva operatiuni:

  • definirea limitelor de siguranta privind conditiile de proces, variabilele si instruirea personalului in privinta schimbarilor din procedurile de proces;
  • implicarea de specialisti din domenii variate atunci cand se schimba conditiile de operare;
  • utilizarea de tehnici speciale de analiza a riscului;
  • autorizarea de modificari in limita riscurilor gestionabile;
  • comunicare in scris a noilor operatiuni si a riscurilor asociate lor;
  • instruire periodica a personalui implicat in aceste operatiuni.

3. Echipamentele parte din proces trebuie verificate (inspectie si mentenanta) inainte de demararea procedurilor de pornire instalatie. In plus, parametri critici (presiunea, temperatura, etc.) trebuie monitorizati continuu, chiar si cand instalatiile sunt oprite in stand-by.

4. Sistemele computerizate ar trebui sa monitorizeze intregul proces, fara a exclude insa verificarea la fata locului.
Sistemele informatice instalate, precum si aparatele de masura folosite in verificarile preliminare necesita testare inainte de folosirea lor in proces.

5. In procesele complexe, comunicarea intre diversele sectii implicate devina critica. Schimbul de informatii si intelegerea de catre toti cei implicati a starii echipamentelor si a operatiunilor ce urmeaza a fi desfasurate reduc semnificativ riscurile.
Pentru procesele cu riscuri majore se recomanda schimburi de ture suficiente pentru a evita luarea de decizii in conditii de oboseala si lucru prelungit.

Cele mai multe dintre aceste recomandari sunt recunoscute de inginerii si tehnicieni care se confrunta cu astfel de situatii.
Totusi, masuri de siguranta sporite si informarea periodica pot insemna diferenta intre viata si moarte, la un moment dat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi publicată nicăieri

Copyright © 2025