Republicii 198
Pitesti, Arges
Ion Ionescu de la Brad 65
Sector 1, Bucuresti
0700 000 000
office@azot.ro

Prevenirea coroziunii in rezervoare de apa

Coroziunea rezervoarelor si degradarea apei stocate se datoreaza oxigenului si dioxidului de carbon dizolvat in apa!

Aceasta favorizeaza formarea de oxid de cupru si de fier.

Apa demineralizata si deionizata este folosita in diverse industrii, de la centrale termice pana la industria farmaceutica pentru a mentine nivelul de puritate al apei in procesul de productie.
Administrarea sursei de apa este critica in timpul operarii normale, dar si pe durata intreruperilor de productie. Reluarea activitatii si reintroducerea apei in sistem presupune patrunderea de contaminanti corozivi.

De exemplu, in productia de energie electrica, centralele termice folosesc generatoare de abur sau boilere. In timpul perioadelor de intrerupere (mentenanta, avarii sau alte opriri) cazanele de incalzire sau sistemele de pre-incalzire sunt drenate.

Odata cu reluarea activitatii insa, rezervoarele sunt reumplute cu apa aerata, cu o concentratie ridicata de dioxid de carbon dizolvat, carbonati si oxigen. Apa aerata contine insa un pH scazut si dioxid de carbon dizolvat, acid carbonic si carbonati, ccea ce face ca procesul de coroziune al vasului sa inceapa odata cu momentul reintroducerii apei in rezervor.

Document Tehnic
Parker
no-image

Pentru a preveni coroziunea in tancurile de apa se folosesc practici de blanketing si barbotare cu azot. Prin aceaste tehnici combinate, azotul barbotat in apa inlatura oxigenul dizolvat si dioxidul de carbon, iar aerul umed de deasupra apei este inlocuit cu azot uscat, formand o patura de protectie deasupra suprafetei de apa.

Presiunea azotului de deasupra apei (blanketing) se regleaza automat, in functie de nivelul apei din rezervor.

Documentul tehnic Parker White Paper – explica in detaliu aceste proceduri, impreuna cu avantajele folosirii unei surse locale de azot.
Informatii suplimentare si in articolul Nitrogen Sparging and Blanketing of Water Storage Tanks.

Avantaje
Proceduri combinate de blanketing si barbotare cu azot
  • alimentarea boilerului cu apa dezaerata (concentratie scazuta de oxigen si dioxid de carbon) impiedica coroziunea, iar formarea de oxid de cupru si de fier este minimizata;
  • repornirea procesului se realizeaza mai repede, intrucat exista mai putin cupru si fier depus pe interiorul boilerului;
  • se reduc costurile energetice intrucat nu mai sunt necesare purjari suplimentare cu abur pentru dezaerare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi publicată nicăieri

Copyright © 2024