Republicii 198
Pitesti, Arges
Ion Ionescu de la Brad 65
Sector 1, Bucuresti
0700 000 000
office@azot.ro

Azot on-site = economiseste mai mult decat costa si in aplicatii medicale

Istorie

In Viena anilor 1840, dr. Ignaz Semmelweis a observat ca riscul de aparitie a febrei puerpale poate fi redus dramatic prin simple masuri de igiena, ca spalatul pe maini. In ciuda evidentelor prezentate, colegii sai medici au ignorat descoperirea sa. Mai mult chiar, medicii si sotia l-au declarat nebun si l-au internat intr-un ospiciu, unde a murit la scurta vreme.

Doar cateva decenii mai tarziu, Louis Pasteur a demonstrat ca microbii sunt cauza principala a bolilor, iar igiena personala a devenit standard in practica medicala.
Desi medicina si tehnologia in general au ajuns astazi la un nivel ce nu poate fi nici macar comparat cu anii din povestea de mai sus, uneori solutiile din fata noastra par prea simple pentru a fi adevarate.

Azotul este folosit in domeniul medical in aplicatii variate: operatii oftalmologice cu laser in care azotul ajuta traiectoria si intensitatea laserului pentru a corecta dioptria, proteze medicale realizate prin prototipuri sinterizate cu laser in incinte inerte, aplicatii de laborator (sursa de gaz de nebulizare pentru cromatografe, spectrometre de masa si vaporizatoare) sau orice alta aplicatie ce presupune o atmosfera inerta cu azot.

Laborator

Aplicatiile de laborator, indiferent de natura si scopul lor, urmaresc etape de lucru prestabilite, cu ritmicitate si pasi bine definiti. Ne putem imagina atmosfera de aici, chiar si fara sa fi intrat efectiv intr-o astfel de incinta: diverse aparate si instrumente, ordine, curatenie, mediu steril uneori, oameni rigurosi, preocupati de acuratetea muncii lor.

Intr-un astfel de mediu, intrebarea referitoare la sursa de azot folosita ar trebui sa devina destul de repede una retorica, dar ca si in povestea doctorului Semmelweis, evidentele nu sunt intotdeauna atat de evidente.

Azotul se foloseste in laborator in principal din doua surse: livrat in butelii sub presiune sau generat on-site. Buteliile de azot ridica provocari importante pentru un laborator. Produs prin metoda distilarii fractionate (proces costisitor si ineficient energetic) azotul este livrat in butelii presurizate la 200 bar, cu dezavantaje semnificative.

Sursa continua
Azot fara intreruperi
Independenta
Fara riscuri asociate cu aprovizionarea
>50%
Reduceri de costuri, chiar in conditiile investitiei

Daca usurinta in utilizare si eleganta solutiei nu sunt criterii economice, costurile reduse de productie  si siguranta in exploatare sunt mai mult decat ratiuni economice – tin de grija fata de laborator: oameni, instrumente si valoare generata.

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi publicată nicăieri

Copyright © 2023