Depozitarea alimentelor înaintea comercializării influențează semnificativ calitatea lor la momentul consumului.
În timpul păstrării, alimentele se deterioreaza în funcție de condițiile de depozitare, datorită acțiunii agenților externi: aer, apă, căldură, bacterii, dăunatori. Efectele sunt foarte vizibile în cazul legumelor și fructelor.
Degradarea alimentelor nu poate fi împiedicată, însă poate fi încetinită foarte mult prin modificarea condițiilor de depozitare: temperatură, umiditate, compoziția atmosferei din depozit.
Depozitarea în atmosferă controlată este tehnica ce încetinește pierderea calității produselor după recoltare, și este o alternativă naturală și economică la conservanți chimici și la pesticide.
Are un potential mare pentru reducerea pierderilor post-recoltare și pentru menținerea valorilor nutriționale și de piață (se păstrează substanțele hrănitoare și aspectul proaspăt).
Prevenirea degradării produselor este motivul folosirii azotului în industria alimentară: azotul înlocuiește oxigenul și încetinește procesul de oxidare.
Aplicația SmartStock reduce conținutul de oxigen dintr-un depozit frigorific și încetinește procesul de degradare a alimentelor stocate, prin introducerea azotului cu concentrație ridicată în spațiul de depozitare.
Temperatura camerei, concentrația de oxigen, umiditatea și RH-ul sunt monitorizate și controlate automat, iar sistemul asigură menținerea atmosferei propice pe întreaga durată de stocare.