Republicii 198
Pitesti, Arges
Ion Ionescu de la Brad 65
Sector 1, Bucuresti
0700 000 000
office@azot.ro

Iar despre sustenabilitate?

AÈ™a ne imaginăm că ar suna răspunsul cititorilor la vestea că adresăm din nou acest subiect. E adevărat că sustenabilitatea este un cuvânt foarte prezent în zilele noastre, iar uneori mai mult de formă sau din considerente de PR, dar în zona industrială este loc de conversaÈ›ii mai multe È™i mai profunde pe acest subiect. 

Există două explicații pentru termenul sustenabilitate. Din punct de vedere economic, sustenabilitatea este definită ca o caracteristică a unei activități de a putea fi desfășurată pe o perioadă lungă de timp. Din punct de vedere ecologic, se referă la utilizarea și dezvoltarea resurselor naturale fără a conduce la epuizarea acestora sau la degradarea mediului înconjurător. Include de asemenea o dimensiune morală și etică, reflectând așteptările publicului ca firmele să gestioneze eficient resursele, în special cele naturale și energetice. 

Energia provine în mare parte din resurse naturale, iar pe lângă preocupările legate de costul și disponibilitatea viitoare a cărbunelui, petrolului și gazelor naturale, există și îngrijorări privind amprenta de carbon rezultată din transformarea acestor resurse în energie.

În general, în discuțiile legate de sustenabilitate, se consideră că energia prezintă cele mai mari oportunități din punct de vedere al oportunităților de economii și salvare de resurse, dar în zona aerului comprimat consumul de energie reprezintă o provocare mare pentru producția responsabilă. 

Compresoarele consumă în mod natural multă energie, transformând aproape toată energia de intrare în căldură. În plus, există instalații de compresoare unde echipamentele sunt utilizate greșit și dimensionate incorect, adesea din cauza schimbărilor în cererea de aer comprimat a unei fabrici. În trecut, eficiența era adesea neglijată, deoarece costul energiei era relativ mic, iar prioritatea era fiabilitatea. 

Situația s-a schimbat

Producătorii de compresoare, distribuitorii, companiile de utilități, companiile de servicii energetice și agențiile guvernamentale colaborează pentru a crește eficiența energetică a utilizatorilor finali prin diverse metode, printre care:

  • sporirea conÈ™tientizării cu privire la energia irosită în sistemele de aer comprimat;
  • proiectarea compresoarelor È™i a componentelor sistemului de aer pentru a fi mai eficiente;
  • educarea profesioniÈ™tilor din industrie, a utilizatorilor finali È™i a consultanÈ›ilor cu privire la cele mai bune practici în proiectarea È™i utilizarea sistemelor de aer;
  • valorificarea capacităților existente fără încărcare suplimentară, adesea inutilă;
  • încurajarea modernizării echipamentelor cu produse mai eficiente;
  • instalarea de controlere pentru gestionarea sistemelor È™i furnizarea datelor de utilizare;
  • captarea căldurii reziduale pentru utilizarea în diverse aplicaÈ›ii de încălzire, ventilare & climatizare È™i încălzirea proceselor, oferind oportunități semnificative de economisire.
Și mentenanța s-a schimbat
Cum?
no-image
Ce spune CAGI?

Compressed Air & Gas Institute – asociaÈ›ia profesională din domeniul aerului comprimat – a adresat acest subiect sensibil pentru companiile producătoare din diverse industrii È™i a publicat, de-a lungul anilor, numeroase studii È™i recomandări privind producÈ›ia È™i consumul de aer comprimat de o manieră sustenabilă:

Întotdeauna efectuați unui audit al sistemului de aer comprimat pentru a evalua performanța actuală, pentru a identifica oportunitățile de reducere a consumului de energie, a îmbunătăți performanța și a echilibra alimentarea compresoarelor cu cererea reală de aer comprimat.

Generarea de aer comprimat necesită multe resurse. Pentru a atenua impactul, mulți producători de compresoare au îmbunătățit designul echipamentelor, reducând numărul de consumabile și extinzând intervalele de service. Exemple specifice includ:

  • dezvoltarea de lubrifianÈ›i care durează mai mult, reducând frecvenÈ›a de înlocuire È™i volumul de fluid eliminat;
  • proiectarea echipamentelor pentru a folosi mai puÈ›ine fluide fără a compromite funcÈ›iile de lubrifiere È™i răcire;
  • utilizarea de noi materiale È™i modele pentru consumabile, precum filtrele, care facilitează reciclarea.

Aceste îmbunătățiri au redus deșeurile din întreținerea sistemelor de aer comprimat și consumul de resurse asociat fabricării, transportului și depozitării acestora.

Amprenta de carbon

Aerul comprimat este considerat a patra utilitate într-o instalație de producție, alături de apă, electricitate și gaze naturale. O analiză detaliată a sistemului de aer comprimat poate dezvălui oportunități de reducere a consumului de energie, ceea ce duce la economii semnificative, scăderea costurilor de operare și reducerea amprentei de carbon, fără să menționăm economiile de întreținere și asigurarea unui aer curat.

Doar în SUA, Departamentul de Energie estimează că aerul comprimat consumă aproximativ 8% din energia electrică, ceea ce duce la aproximativ 214 milioane de tone de emisii de carbon. În plus, același departament estimează că, potențial, până la jumătate din aerul comprimat este irosit și chiar și eforturile modeste ar putea îmbunătăți cu ușurință eficiența cu 20%, reducând emisiile de carbon în aceeași măsură cu scoaterea de pe șosele a 9 milioane de mașini!

Cine oferă cel mai mare potențial?

Instalațiile mari consumă, în general, mai multă energie pentru producerea aerului comprimat, dar nu irosesc proporțional mai mult decât instalațiile mai mici. Având în vedere că întreprinderile mai mici sunt mult mai numeroase, eforturile de sustenabilitate aduc beneficii companiilor din toate sectoarele și de toate mărimile.

Dezvoltarea durabilă nu limitează performanța în afaceri. Înseamnă, însă, alegeri înțelepte care reduc risipa.

Am adresat în acest articol soluții posibile în contextul utilizării aerului comprimat, însă discuția poate fi extinsă cu ușurință și în alte zone, căci importante sunt atitudinea, dorința de găsi soluții ținând cont de condițiile de lucru și timpurile în care trăim, dar și de preocuparea pentru lumea pe care o lăsăm generațiilor următoare.

Foto @Pexels, @Unsplash

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi publicată nicăieri

Copyright © 2025