Republicii 198
Pitesti, Arges
Ion Ionescu de la Brad 65
Sector 1, Bucuresti
0700 000 000
office@azot.ro

Fără pierderi de presiune – 13 soluții accesibile

Orice sistem de aer comprimat se confruntă cu pierderi sau căderi de presiune.

Felul în care se stabilizeaza presiunea de lucru depinde de structura de consum și de nivelul mimim acceptabil al presiunii pentru o activitate de producție conforma cu standardele proprii, stadardele ISO etc.

Pierderile au loc pe traseul dintre compresor și punctele de utilizare și sunt determinate de dinamica funcțională dintre fitinguri, filtre, uscătoare și alte componente. Un sistem de aer comprimat bine proiectat nu ar trebui să aibe mai mult de 10% cădere de presiune între compresor și orice punct de utilizare din rețea. 

Când se confruntă cu căderi de presiune, de cele mai multe ori operatorii cresc presiunea de lucru sau instaleaza surse suplimentare de aer comprimat. Astfel de măsuri genereaza costuri adiționale cu producția de aer comprimat și nu rezolva nevoia de aer comprimat (cerere artificială).

Există metode care reduc pierderile de presiune fără a genera costuri suplimentare.
  1. Măriți dimensiunea țevilor și conductelor ce transportă aerul comprimat în rețeaua de distribuție și la punctele de utilizare, folosind o lungime minimă necesară a țevilor.
  2. Înlocuiți țevile și furtunurile cu tipuri de conducte cu suprafețe netede, fărră coturi, care nu cresc consumul de aer comprimat (smooth bore hard pipes).
  3. Verificați diametrul țevilor și măriți-l acolo unde este necesar. CAGI recomandă ca viteza aerului prin conducte să fie de 6 metri/secundă sau mai puțin.
  4. Conductele care au coroziune pe interior determină o cădere și mai mare de presiune. Înlocuiți țevile vechi, corodate cu tipuri de conducte cu suprafețe netede.
  5. Și pentru conductele noi verificați că diametrul țevilor este suficient.
  6. Remediați pierderile de aer comprimat din rețea – cele mai multe provin din ne-etanșeități.
  7. Evaluați dacă butelia de stocare este dimensionată potrivit pentru cereri intermitente și vârfuri de consum de aer comprimat.
  8. Asigurați-vă că butelia de stocare este purjată regulat. Apa care se acumulează în interior reduce volumul de stocare al aerului comprimat.
  9. Schimbați filtrele când căderea diferențiala de presiune depăseste 0,5 bar sau cel puțin o dată la 6 luni.
  10. Considerați instalarea unui controler de presiune la evacuarea aerului uscat din butelia de stocare.
  11. Curațați răcitoarele și schimbătoarele de căldură cu solvenți potriviți pentru a reduce obturarea produsă de lubrifianți (datorită fenomenului de “maioneză”).
  12. Adaugați robineți și supape în traseul de aer comprimat pentru a urmări presiunea pe traseu.
  13. Tineți cont de presiunea de lucru recomandată pentru fiecare echipament cu aer comprimat. Folosiți regulatoare de presiune pentru a evita cererile artificiale.

Căderile de presiune sunt prezente în TOATE sistemele de aer comprimat. Sunt printre aspectele ce pot fi rezolvate relativ ușor dacă înțelegem cauza lor și acționăm pentru a limita pierderile.

Stabilizarea presiunii în sistemul de aer comprimat este o sursă de a reduce costurile energetice, cu impact direct în producție și în nivelul de calitate al produselor, iar punctele finale de consum aer comprimat joacă un rol important în acest demers.

În completarea recomandărilor de mai sus citiți și cele 8 sugestii pentru end-useri, sintetizate de Compressed Air & Gas Institute.

Pentru o imagine completă
8 sugestii pentru end-useri
no-image

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi publicată nicăieri

Copyright © 2024