Republicii 198
Pitesti, Arges
Ion Ionescu de la Brad 65
Sector 1, Bucuresti
0700 000 000
office@azot.ro

Inertizare rezervoare combustibili

Context

Intr-un articol anterior povesteam despre explozia de la Buncefield – considerat cel mai mare incendiu dupa cel de-al doilea razboi mondial. Indiferent de dimensiunea rezervoarelor de combustibili si de pozitionarea acestora, atunci cand exista risc de explozie ce poate afecta vieti umane in primul rand, securitatea devine prioritate zero.

Desi incomparabile ca si dimensiuni, rezervoarele de combustibili de la uzinele DACIA Renault prezinta aceleasi riscuri, poate chiar mai mari: zona in care sunt amplasate aceste rezervoare este intens traficata de lucratori ai fabricii.

Rezervoarele de carburanti din incinta DACIA sunt prevazute cu o instalatie de inertizare cu azot pentru a controla vaporii din combustibil (fractiile usoare volatile) din interiorul rezervoarelor, impiedicandu-i sa ajunga in atmosfera.

Exista peste 200 de poluanti volatili periculosi care trebuie controlati pentru prevenirea emisiilor de vapori in timpul alimentarii, stocarii, manipularii si operatiilor de procesare.

Inertizarea cu azot este o metoda sigura si eficienta de a mentine acesti vapori in interiorul rezervorului.
Scopul principal al inertizarii este acela de a preveni aspirarea aerului si a umezelii in interiorul rezervorului.

Solutie

Prezenta umezelii impreuna cu oxigenul conduc la aparitia fenomenului de coroziune si/sau la contaminarea produsului stocat.
De asemenea, inertizarea este folosita ca metoda de preventie a deformarii rezervorului in timpul pomparii lichidului din interior.

Pentru rezervoarele din incinta DACIA Renault controlul procesului de inertizare este realizat cu panoul Parker COSE – un dispozitiv unic destinat gestionarii utilizarii azotului sub presiune in aplicatiile cu consum continuu.

Parker COSE se reacordeaza la bateriile de stocare azot sub presiune si furnizeaza azot la presiune joasa, reglabila prin alternarea bateriilor de azot odata cu consumul. Sistemul permite reglajul automat al consumului pentru a asigura o presiune constanta solicitata de aplicatie.

Astfel, exploatarea si manipularea combustibililor stocati in rezervoare se realizeaza in conditii de siguranta.
Parker COSE este un echipament accesoriu pentru generatorul de azot NitroFil®, dar poate fi instalat si independent de acesta, prin conectare la bateria de stocare azot la presiune inalta.

Siguranta
Reglaj automat al consumului
Control
Monitorizare proces

Siguranta in exploatare ar trebui sa fie principala preocupare in aplicatiile in care exista risc de explozie, oricat de mic ar fi acesta.
Securitatea oamenilor, atat a celor implicati direct in operare, cat si a celor ce ar putea fi afectati, merita toata grija si eforturile noastre.

Copyright © 2024