Realizarea prototipurilor rapide dupa un model existent (prin modelare geometrica 3D) se face cu ajutorul Sistemelor de sinterizare LOM, FDM si SLS.
Sinterizarea selectiva cu laser este un proces de fabricatie în forma libera a componentelor prin sinterizarea pulberilor.
Tehnologia prototipurilor rapide ajuta identificarea eventualelor probleme ce pot aparea in procesul de design & conceptie. Cu un prototip se poate vedea in mod real daca doua suprafete se imbina corect sau daca punctele de imbinare se aliniaza asa cum trebuie.
In procesul de fabricatie rapida a prototipurilor, azotul este un element important pentru a mentine o atmosfera inerta in camera de sinterizare si pentru a preveni aparitia exploziilor cantitatilor mari de pulbere din diverse materiale (mase plastice, polistiren, metal, ceramica).
Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca este dotata cu un Sistem de fabricare rapida a prototipurilor DTM Sinterstation 2000 (SLS).
Realizeaza prototipuri atat pentru beneficiari din mediul industrial, dar si in scopuri umanitare – proteze medicale in caz de accidente, in special cranii (ca cel din imaginea alaturata, al unui copil accidentat).
In cadrul procesului de sinterizare laboratorul Universitatii folosea butelii de azot – dificil de manipulat, periculoase si ineficiente economic.
Echipa laboratorului a cautat alternative la metoda de furnizare a azotului si a apelat la sistemul Parker – generatoarele de azot fiind o solutie mai simpla si mai eficienta din toate punctele de vedere.
Prin instalarea generatorului NitroFlow Basic, laboratorul Universitatii a renuntat la buteliile de azot, care necesitau timp pretios pentru umplere, iar acum pot produce azot oricand, fara intreruperi.
Atunci cand tehnologia sustine viata, contributia ei este nepretuita.Â