Republicii 198
Pitesti, Arges
Ion Ionescu de la Brad 65
Sector 1, Bucuresti
0700 000 000
office@azot.ro

Mentenanta predictiva – Analiza Roland Berger

Doar 15% din mentenanta sunt activitati predictive, fata de 40% mentenanta reactiva si 45% preventiva! 

Concluzia apartine unui studiu Roland Berger, care a identificat ca tot mai multe companii considera mentenanta predictiva o functie strategica de business, prin care reusesc sa reduca costurile de mentenanta, intreruperile de productie si astfel sa creasca durata de viata a echipamentelor.

Monitorizarea starii echipamentului de productie sau condition monitoring este cea mai raspandita solutie de gestionare a utilajelor de productie. Solutiile de condition monitoring analizeaza de regula cativa parametri functionali, prin intermediul analizei termografice, cu ultrasunete, de vibratii si analiza calitatii uleiului hidraulic folosit in instalatii.

Analizele de tip condition monitoring furnizeaza informatii importante despre starea de functionare a echipamentelor, dar ofera posibilitati limitate de solutionare a problemei inainte ca aceasta sa produca consecinte in productie (de regula, intreruperea productiei, cu impact direct asupra costurilor si veniturilor).

De real ajutor este identificarea cauzei unei potentiale probleme si timpul ramas pana la producerea eventimentului, iar aceasta este zona in care mentenanta predictiva ofera solutii cu valoare adaugata.

Solutiile de mentenanta predictiva culeg informatii din surse multiple din echipamentele de productie si ofera predictii despre comportamentul acestora, mai exact despre momentul in care va ceda o componenta. Astfel, defectiunile pot fi evitate prin programarea anticipata a interventiilor.

Analiza Roland Berger evidentiaza insa ca integrarea solutiilor de mentenanta predictiva in industriile producatoare ridica cateva provocari:

  • dezvoltarea de solutii functionale este influentata de integrarea echipamentelor variate si de conditiile dinamice de productie;
  • pregatirea companiilor producatoare pentru a aplica astfel de solutii depinde de:
    • posibilitatea de culegere a datelor de pe echipamente ce nu permit integrarea de senzori;
    • nivelul de incredere in astfel de solutii – in multe companii mentenanta este inca o activitate desfasurata predominant de tehnicieni ce considera ca tehnologiile nu sunt capabile sa identifice mai bine erorile echipamentelor.

Studiul Roland Berger integral aici.

75%
Reducerea intreruperilor pentru echipamentele considerate critice in productie (Oil & Gas)
25%
Cresterea productivitatii (Oil & Gas)
Energie eoliana
Diminuarea costurilor de mentenanta + cresterea veniturilor ca urmare a productivitatii crescute

Rezultatele obtinute din doua studii de caz

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi publicată nicăieri

Copyright © 2023