Republicii 198
Pitesti, Arges
Ion Ionescu de la Brad 65
Sector 1, Bucuresti
0700 000 000
office@azot.ro

Ce se întâmplă în industrie?

În această perioadă elefantul din cameră poartă numele de covid-19. Un virus care a întors pe dos tot mapamondul.

Pentru că ne afectează direct și pe toți, acum covid-19 este cel mai periculos virus. La scara istoriei însă coronavirusul nu este cel mai fioros.
Deocamdată, cel puțin. O istorie ilustrată prezintă virusurile care au afectat specia umană de-a lungul timpului, cu date actualizate la zi pentru victimele covid.

La nivel mondial, companii din toate industriile s-au solidarizat împotriva covid-19, iar inovațiile tehnologice își dovedesc utilitatea în situații de criză.
Press One a făcut o sinteză a companiilor care s-au implicat deja în combaterea virusului. Sunt prezente industria auto, companii din mediul textil (inclusiv de lux), dar și din industria băuturilor alcoolice. Iar aici găsiți lista companiilor din România care fac bine prin donații sau alte forme.


Covid-19 este un stres global. 

Toate industriile sunt afectate, direct sau indirect: unele sunt vitale în această perioadă, altele sunt puse în așteptare sau lucrează cu turația redusă, însă toți ne preocupăm pentru ce și cum va fi viața, după pandemie.

Pentru multe fabrici pandemia de coronavirus a activat probleme și riscuri care existau deja. Pe lângă dificultățile cu care ne confruntăm toți acum, criza poate însemna însă și o reașezare de priorități.
Zona de automatizare și monitorizare echipamente, serviciile IoT, mentenanța predictivă – ce presupun control de la distanță și corecție proces în timp real – își justifică investiția și eficacitatea în această perioadă.

Criza va trece, la un moment dat. Pe termen lung însă ea poate fi prilej pentru implementarea reformelor ce se dovedesc vitale în context de recesiune: recuperarea decalajului tehnologic ce poate face diferența pentru supraviețuire.
Argumente pe aceaste teme și de la Control Engineering și Plant Engineering

Munca de la distanță este unul dintre efectele “noului normal”.

În industriile producătoare tele-munca nu este posibilă pentru toți angajații. Orice unitate de producție depinde de operatori prezenți în hale, dar este posibilă reducerea personalului prezent în fabrici.

Coordonarea cu cei ce lucrează de acasă presupune considerarea a trei factori legați de informații:

  • disponibilitate date – furnizate de senzori, dar și date calitative legate de context (proces);
  • acuratețe – performanța echipamentelor depinde și de comportamentul anumitor componente; de aceea este important ca procesul de captură a datelor să fi existat înainte de practica lucrului la distanță;
  • agregarea informațiilor – pentru ca deciziile să poată fi luate prin participarea tutoror celor implicați în proces, fie că lucrează în fabrică sau la distanță. 

Cum să menținem producția eficientă în medii ce lucrează la distanță, pe larg.

Siguranța cibernetică - o nouă provocare

Munca de la distanță presupune măsuri suplimentare de siguranță acolo unde lucrul de acasă nu este practică comună. Criza prin care trecem ne arată însă că ar putea deveni și în mediile industriale. Câteva recomandări pentru vigilență:

  • fii suspicios cu orice solicitare de schimbare parole sau date de acces;
  • ai grijă la orice email primit de la necunoscuți;
  • asigură-te că legătura wi-fi și programele anti-virus sunt securizate.

Mai multe despre siguranța cibernetică în vremea pandemiei, de la ISSSource.

În fiecare aprilie are loc cel mai mare târg industrial - Hannover Messe.

Anul acesta nu-și deschide porțile, și este prima dată în istoria de 73 de ani a evenimentului. Până la ediția live din 2021 organizatorii promit să dezvolte platforme digitale pentru interacțiuni online pe durata pandemiei.
Urmăriți site-ul oficial pentru informații actualizate.

O știre de care suntem mândri

Acum câțiva ani PepsiCo Snacks România a demarat un proiect de reducere a consumului energetic (aer comprimat și azot). Rezultatele au însemnat 200 MWh/an economii energetice, 7% scădere consum energetic și altele.
Vestea bună este că recent și PepsiCo Olanda a implementat un proiect similar, cu rezultate la fel de impresionante. Detalii aici.

Foto intro – ‘Aero Engine in the Making’, England, circa 1918 – Museums Victoria, Unsplash 

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi publicată nicăieri

Copyright © 2025