Republicii 198
Pitesti, Arges
Ion Ionescu de la Brad 65
Sector 1, Bucuresti
0700 000 000
office@azot.ro

Azot – productie sustenabila

Realitate

Nu este un secret ca producerea azotului dupa metode traditionale (distilare fractionata a aerului) este un proces costisitor si ineficient. Pe langa dezavantajul direct al costului/Nm³ azot produs, costurile energetice pe care le implica aceste metode nu mai pot fi neglijate.

Comparativ, costurile energetice pentru obtinerea azotului prin metode alternative pot fi reduse cu pana la 62%!
Concluzia apartine unui raport Parker ce are la baza analize si recomandari efectuate de catre Asociatia Europeana a Gazelor Industriale EIGA (The European Industrial Gases Association).

Distilarea fractionata a aerului este procesul prin care se obtine azotul livrat in butelii sau azotul lichid. Desi azotul obtinut astfel nu este considerat un gaz cu efect de sera, energia consumata in productia sa nu este deloc de neglijat. Se genereaza o cantitate insemnata de CO2, gaz cu efect de sera si cu impact sever asupra mediului inconjurator.

Aerul ambiental este transformat in forma lichida prin racire si comprimare. Energia consumata depinde in primul rand de eficienta procesului de productie, insa odata separat azotul, este necesar alt consum energetic pentru obtinerea puritatii si pentru stocare (rezervoare, butelii). Per ansamblu, energia necesara productiei prin distilare fractionata si pentru transportul azotului la/de la consumator are o contributie semnificativa la emisiile CO2.

Productie sustenabila
Parker White Paper
no-image
Reglementari

EIGA are ca obiectiv aigurarea si respectarea standardelor tehnice de catre producatori, distribuitori si beneficiari ai gazelor industriale. O propunere EIGA inaintata Comisiei Europene (Position Paper PP 33/19) recomanda impuneri financiare pentru producatorii cu o contributie peste standarde la emisiile de CO2. 

Un kilogram de azot produs prin distilare fractionata (echivalent 0.8 Nm3) la o puritate de 0.1% O2 necesita un consum energetic de 0.55 kWh. Acelasi volum de azot, la aceeasi puritate, dar obtinut prin tehnologii alternative necesita un consum energetic de 0.3 kWh, adica cu 29% mai putin. Pentru aplicatii cu alte puritati, de exemplu 2% O2 rezidual, consumul energetic scade cu pana la 0.21 kWh, adica cu 62% mai putin!

Tehnologiile alternative de producere a azotului necesita o energie electrica semnificativ redusa, iar transportul si distributia sunt complet eliminate. Generatoarele de azot sunt echipamente ce nu produc emisii de CO2 in functionare si nici in productia azotului. In plus, beneficiaza de tehnologii de tipul Internet of Things, ceea ce le permite adaptarea la tendintele viitoare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi publicată nicăieri

Copyright © 2024