Republicii 198
Pitesti, Arges
Ion Ionescu de la Brad 65
Sector 1, Bucuresti
0700 000 000
office@azot.ro

Unde sunt banii din Internet of Things?

Internet of things... cloud ... big data...

Sunt notiuni care suna bine, dar care ridica intrebari concrete pe masa executivilor: cum creeaza valoare adaugata aceste notiuni? Practic, unde sunt banii?

Un articol publicat pe blogul Harvard Business Review „Finding the money in the Internet of Things” evidentiaza trei perspective de abordare a impactului acestei tehnologii:

1.performanta financiara a companiei – prin analiza veniturilor, cheltuielilor si activelor.

Investitiile in IoT (Internet of Things) permit monitorizarea echipamentelor (active) si asigura reducerea timpului de interventie si reparatie in cazul unei defectiuni. Pentru operatiuni ce implica un grad mare de utilizare a echipamentelor, beneficiile se traduc in costuri reduse cu mentenanta si un randament crescut al echipamentelor.

2. performanta operationala  – analizand factorii care determina aceasta performanta – ciclul de viata al clientilor, al produselor si al structurii operative (productia).

O productivitate crescuta a echipamentelor imbunatateste eficienta operationala si financiara, evident. Dincolo de cifre insa, tehnologia IoT permite identificarea unui comportament de utilizare al echipamentului ce permite adaptarea la proces, in timpul procesului.

Adaptarea la modul de utilizare al echipamentului inseamna practic identificarea acelor aspecte ce conteaza in procesul in care este integrat echipamentul si posibilitatea de a anticipa si solutiona posibile erori.

3. imbunatatirea performantelor tehnice.

Tehnologia IoT este o solutie pentru monitorizare si avertizare despre iminenta unei defectiuni. Totusi, avantajul sau major consta in posibilitatea de identificare a unui tipar de performanta de-a lungul timpului.
O analiza sistematica permite stabilirea practicilor si proceselor ce pot fi imbunatatite pentru a spori performanta procesului.

Tehnologia IoT este considerata o tehnologie disruptiva – datorita capacitatii sale de a reaseza si reinterpreta felul in care un echipament integrat intr-un proces de productie contribuie la performanta operationala si financiara a unei companii.

Echipamentele pregatite IoT, indiferent de beneficiul specific categoriei sale (azot din generatoare de azot, aer din compresoare s.a.m.d.) vor oferi mai mult, vor fi capabile sa rezolve probleme mai complexe din procesul in care sunt integrate.

Rezistenta la schimbare si inertia la adaptare sunt naturale, intr-o anumita masura, insa managerii dispusi sa abordeze integrarea unui echipament din perspectiva IoT vor valorifica mai repede aceste avantaje.

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi publicată nicăieri

Copyright © 2024