Republicii 198
Pitesti, Arges
Ion Ionescu de la Brad 65
Sector 1, Bucuresti
0700 000 000
office@azot.ro

Explozia de la Buncefield – cel mai mare incediu dupa WW2

Evenimente

Depozitul de carburanti de la Buncefield, Hertfordshire a fost unul dintre cele mai mari depozite din Marea Britanie, cunoscut ca si ferma de rezervoare de combustibili petrolieri.

In dimineata zilei de 11 Decembrie 2005, o serie de explozii puternice urmata de un incendiu violent a distrus mare parte din depozit si a provocat daune materiale considerabile pentru vecinatati. Depozitul de la Buncefield inmagazina combustibili si alte produse petroliere inainte de a fi transportate catre destinatii ca statii petroliere si aeroporturi.
Buncefield era al cincilea cel mai mare depozit de acest gen din Marea Britanie si avea un rol important in distribuirea combustibililor necesari pentru Londra si regiunea de sud-est a Angliei, inclusiv aeroportul Heathrow, cel mai aglomerat din UK.

In dimineata zilei de 11 decembrie 2005, in jurul orei 05:30 a inceput alimentarea cu benzina fara plumb a unuia dintre rezervoare. Inchiderea automata a alimentarii cu combustibil pentru a preveni supraumplerea se asigura cu un sistem de siguranta.
In cazul Buncefield sistemul de siguranta nu a functionat. Carburantul a inceput sa curga pe langa rezervorul de stocare, fara oprire. Vaporii formati din mixul de combustibil si aerul atmosferic s-au deplasat spre vest, spre zona centrala a depozitului.

Consecinte

Ulterior exploziei, pe camerele video de supraveghere s-a observat o ceata alba – fractiile usoare volatile rezultate din evaporarea combustibilului. Carburantii nu fac combustie usor. Totusi, din cele 300 de tone scurse in afara depozitului circa 10% s-au transformat in vapori prin amestecul cu aerul rece si au atins nivelul de concentratie necesar pentru combustie (amestecul a devenit inflamabil).

La ora 06:01 a avut loc prima explozie. Incendiul care a urmat a cuprins mai mult de 20 de rezervoare din parcul Buncefield. Timp de cinci zile focul nu s-a oprit, distrugand cea mai mare parte a parcului. Fumul incendiului s-a putut observa de la sute de km distanta si s-a raspandit deasupra zonei de sud a Angliei si mai departe.
Au fost implicati peste 1000 pompieri pentru a stinge incendiul, sprijiniti de fortele de politie de pe intreg teritoriul Marii Britanii. Au fost necesare 32 de ore pentru a stinge focarul principal al incendiului, iar parti de depozite mai erau inca fumegande, dupa 2 zile de la explozie.
750 000 litri de spuma si 55 de milioane de litri de apa au fost utilizate pentru stingerea incendiului. Aproximativ 200 de oameni au fost evacuati pe durata operatiunilor, iar imprejurimile si portiuni din autostrada M1 au fost inchise circulatiei.

In cazul Buncefield a cedat sistemul de siguranta, dar accidente similare pot fi cauzate si de alti factori, stocarea si manipularea combustibililor fiind operatiuni cu grad ridicat de aprindere.

Exista peste 200 de poluanti volatili periculosi care trebuie controlati pentru prevenirea emisiilor de vapori in timpul alimentarii, stocarii, manipularii si operatiilor de procesare. Informatii detaliate despre ancheta desfasurata asupra incidentului se gasesc in raportul final Buncefield Investigation.

1000
Pompieri implicati in stingerea focului
32
Ore pentru a stinge focarul principal
200
Oameni evacuati

Considerat cel mai mare incendiu dupa cel de-al doilea razboi mondial, incidentul de la Buncefield este un exemplu de nivel al riscurilor asociate cu stocarea si manipularea carburantilor, si de magnitudine a consecintelor in cazul unei explozii.

Inertizarea cu azot este o metoda sigura de a mentine vaporii din combustibil (fractiile usoare volatile) in interiorul rezervorului, impiedicandu-i sa ajunga in atmosfera.

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi publicată nicăieri

Copyright © 2024