Republicii 198
Pitesti, Arges
Ion Ionescu de la Brad 65
Sector 1, Bucuresti
0700 000 000
office@azot.ro

Educatie = Siguranta in manevrarea gazelor comprimate

Gaze sub presiune

Gazele comprimate, cum ar fi azotul, hidrogenul sau gazele de referinta sunt utilizate pe scara larga, in diverse aplicatii industriale si de laborator.
Indiferent de modalitatea de productie, in multe aplicatii gazul este folosit in varianta comprimata la inalta presiune, in butelii de stocare.

Manevrarea gazului sub presiune poate parea o sarcina usoara, dar fara a avea in vedere siguranta, gazele comprimate pot provoca daune umane si materiale importante, prin pierderile de gaze si/sau explozii.

Siguranta manevrarii gazului comprimat in butelii de stocare incepe inca de la livrare: buteliile trebuie asezate in pozitie verticala pentru transport in laborator sau in zona de utilizare.

Masuri de siguranta
Ghid Parker
no-image
Reguli de siguranta

Transportul lor se face obligatoriu cu carucioare speciale, destinate transportului, buteliile fiind securizate pe durata transportului cu chingi de siguranta pentru a impiedica alunecarea, inclinarea sau caderea.
Carucioarele sunt obligatorii, chiar si pe distante scurte: buteliile nu trebuie niciodate trase sau transportate in pozitie orizontala!

In ceea ce priveste stocarea, butellile se aseaza intotdeuana in pozitie verticala in spatii bine ventilate, departe de surse de caldura si care pot face aprindere. De asemenea, gazele cu potential inflamabil trebuie separate de gazele cu continut de oxigen ridicat, pentru a evita riscul de explozie.

Din cauza faptului ca sunt purtatoare de electricitate, buteliile metalice se plaseaza departe de circuitele electrice.

De asemenea, temperatura ambientala din spatiul de amplasare nu trebuie sa depaseasca 52°C. Intr-o atmosfera ambientala cu temperatura ridicata, gazele isi maresc volumul si creeaza presiune suplimentara in butelie, crescand astfel riscul de explozie. Expunerea directa la soare este interzisa, dar de multe ori acest avertisment este trecut cu vederea.

Toate riscurile de mai sus pot fi insa inlaturate prin renuntarea la utilizarea buteliilor din proces.
Alternativa o reprezinta generararea de azot, hidrogen, aer de referinta sau alte gaze de laborator on-site, folosind tehnologii cu performante dovedite, la costuri semnificativ reduse.

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi publicată nicăieri

Copyright © 2024