Rezervoare ca cele din imaginea alaturata sunt folosite in diverse industrii pentru a depozita substante chimice (adezivi, reactivi, catalizatori, vopseluri, cerneluri), substante alimentare (uleiuri, grasimi, vinuri, apa, lactate), dar si hidrocarburi si gaze lichefiate.
Aceste substante sunt folosite in diferite etape ale procesului de fabricatie, iar pentru stocarea lor pana in momentul utilizarii se foloseste tehnica de blanketing sau inertizare cu „patura de azot”. Azotul este un gaz inert ce asigura protectia substantelor stocate impotriva degradarii sau a contaminarii, dar actioneaza si ca protectie impotriva producerii unei explozii sau incendiu.
Documente tehnice Parker publicate recent – White Papers – explica pe larg aspecte privind procedura de blanketing cu azot in aplicatii cu rezervoare de hidrocarburi si uleiuri comestibile.
Practic, indiferent de substanta stocata, inertizarea cu „patura de azot” presupune acoperirea substantei depozitate cu azot. Spatiul ramas liber intre capacul rezervorului si substanta este umplut cu un strat protector de azot, in timp ce un sistem de furnizare a gazului mentine presiunea constanta chiar si atunci cand temperatura si nivelul din interiorul rezervorului fluctueaza.
Mentinerea unei paturi de azot impiedica patrunderea aerului ce contine vapori de apa si oxigen, prevenind astfel oxidarea si degradarea substantei stocate.
De exemplu, in cazul uleiurilor comestibile, oxigenul si vaporii de apa determina formarea de polimeri, acizi si aldehide ce distrug si altereaza compozitia chimica a uleiului.
Patura de azot impiedica oxidarea, iar uleiurile isi mentin neschimbata structura chimica necesara in procesul de productie.
De asemenea, in aplicatii ce implica stocare de substante cu risc de aprindere, procedura de blanketing asigura crearea unui mediu neinflamabil. Orice explozie sau incendiu presupune existenta simultana a trei factori: combustibil, oxigen si sursa de aprindere. Inlaturarea unei singure surse face imposibila aparitia incendiului, iar oxigenul este factorul ce poate fi controlat pentru a preveni aparitia incendiului.
Azotul este cel mai folosit gaz in tehnica de blanketing din doua motive: este disponibil pe scara larga (78% din aerul ambiental) si este mai ieftin decat alte gaze folosite in aceeasi procedura: dioxidul de carbon este mai reactiv decat azotul, iar argonul este de aproximativ zece ori mai scump decat azotul!
Productia locala de azot, prin intermediul unui generator de azot, este o solutie eficienta economic, a carei fiabilitate este sustinuta de aplicatii critice in industia chimica, farmaceutica, dar si in oil & gas si industria alimentara.