Intr-un zacamant petrolier, mai mult de doua treimi din titei ramane neextras dupa exploatarea primara a zacamantului. Extractia suplimentara se poate realiza doar prin utilizarea de tehnologii avansate, asa cum sunt inundarea cu azot sau dioxid de carbon.
Cercetarile in aceasta directie sunt subiecte pe agenda Departamentului de Energie al SUA.
Recuperarea titeiului se face in trei etape, iar inundarea cu azot valorifica ce-a dea treia faza. In prima etapa, presiunea naturala din zacamant impinge titeiul in sonda si este adus la suprafata prin tehnologii specifice de ridicare.
De regula, 10% din capacitatea zacamantului este exploatata astfel. Presiunea tot mai scazuta a titeiului ramas face ca extractia sa fie mai dificila. Tehnici ca fracturare, stimulare si ridicare cu ajutorul altor gaze sunt folosite de asemenea pentru a facilita extractia.
In etapa a doua de exploatare, injectia cu apa sau gaze este folosita pentru a disloca titeiul, ceea ce reprezinta inca 20-40% recuperare din zacamant.
A treia etapa presupune tot injectie cu gaze: azot (gaz imiscibil) sau dioxid de carbon (gaz miscibil) sunt injectate in zacamant, iar tehnica se numeste inundare cu gaze.
In inundarea miscibila, dioxidul de carbon se amesteca cu titeiul pentru a-i reduce vascozitatea si a imbunatati debitul. In cea imiscibila, azotul nu se amesteca cu titeiul, dar ajuta la crearea de energie suplimentara pentru a deplasa titeiul in sonda.
Inundarea cu azot se utilizeaza de regula in zacamintele in care exploatarea productiva s-a incheiat. Fata de celelalte gaze (dioxid de carbon sau gaze naturale) azotul prezinta avantajul ca este un gaz inert, necoroziv si nu se amesteca cu oxigenul.
Azotul poate fi folosit din butelii sau in forma lichida, insa aceste solutii prezinta cateva dezavantaje majore:
Alternativ, solutia de furnizare azot local, prin separarea aerului comprimat prezinta beneficii importante.
Aplicatiile pot fi construite pentru joasa sau inalta presiune, cu posibilitatea de a folosi reteaua de aer comprimat locala sau de a integra compresoare in generatorul de azot.