Termenul Internet of Things – IoT – a fost sugerat pentru prima data in 1999 de catre Kevin Ashton. In 2014, IoT este deja o tehnologie disruptiva, capabila sa determine schimbari fundamentale in viata cotidiana, considerata chiar a patra revolutie industriala, dupa motorul cu abur, productia in masa si aparitia internetului.
Milioane de senzori si echipamente sau obiecte fizice sunt conectate prin internet: comunica si reactioneaza automat pe baza datelor schimbate intre ele, feed-back-ul transmis fiind in timp real.
Impactul acestei tehnologii in diverse industrii este subiect pe agenda institutiilor de cercetare si a marilor corporatii si exista chiar o Zi Mondiala dedicata manifestarilor pe aceasta tema.
McKinsey Global Institute – institut de cercetare in zona economica si de business – a publicat in 2013 un raport ce analizeaza impactul a 12 tehnologii ce vor schimba viata, business-ul si economia la nivel global, printre care si Internet of Things.
Cu un impact economic estimat la $47 triliarde doar pentru industrie, domenii ca sanatate, energie, infrastructura urbana, securitate, agricultura si retail sunt de asemenea zone cu un potential ridicat pentru aplicatii IoT.
In industrie, impactul va fi semnificativ pentru eficienta operationala in primul rand. Costurile tot mai reduse ale senzorilor si cererea crescuta pentru procese optimizate vor determina o extindere a aplicatiilot IoT in acest sector.
Articole publicate pe Harvard Business Review sau bloguri dedicate subiectului IoT de catre corporatii internationale sunt cateva exemple despre amploarea subiectului.
Conferintele TED „Technology, Entertainment, Design” urmaresc popularizarea unor idei inovatoare si accesul publicului larg la idei capabile sa miste lumea.
„Welcome to the age of industrial internet” este o prezentare de 12 minute ce explica ideea de baza a tehnologiei IoT pe intelesul tuturor. Poate fi urmarita si cu subtitrare in limba romana si prezinta implicatii si aplicatii IoT in domenii ca aviatie, energie, transport si sanatate.
Dincolo de statistici, impactul IoT nu poate fi neglijat. Reactia in timp real la un proces dinamic poate insemna economii importante (umane, financiare si materiale), dar si pierderi semnificative, atunci cand avantajele acestor tehnologii nu sunt intelese suficient sau ignorate, ca in cazul Malaysia Airlines.
Acest articol face parte dintr-o serie dedicata tehnologiei IoT – in partea a doua, aplicatii specifice zonei industriale.