Republicii 198
Pitesti, Arges
Ion Ionescu de la Brad 65
Sector 1, Bucuresti
0700 000 000
office@azot.ro

Faq

Faq

Folositi intrebarile de mai jos cand cautati solutii la problemele voastre specifice. Puneti toate intrebarile necesare.

Cu cat sunteti mai informati despre avantajele unei tehnologii sau alta, cu atat veti fi mai increzatori in alegere.

De ce ar trebui sa schimb sursa de azot?

Incepeti cu evaluarea costurilor pe care le aveti cu furnizarea azotului in butelii sau sub forma lichida.

Luati in considerare cat de eficienta este sursa de azot folosita: aveti control asupra pretului azotului consumat? Platiti azotul consumat sau ceea ce va este livrat?

Cat de mare este impactul transportului si al chiriei in valoarea facturii de azot? Aveti siguranta in exploatare si manipulare?

In contextul conditiilor de piata, in care presiunea pe reducerea costurilor este din ce in ce mai mare, ganditi-va daca sursele traditionale (butelii sau azot lichid) va ajuta sa deveniti mai eficienti si mai productivi.

Generatoarele de azot inlocuiesc cu succes sursele traditionale si asigura economii de costuri in medie cu 50% (reducerea poate fi si mai mare in functie de tiparul de consum).

Este potrivit pentru aplicatia mea azotul generat on-site?

Daca folositi azot in procese de inertizare, de transfer de diverse substante, purjare, ambalare produse alimentare, taiere cu laser sau alte aplicatii cu azot ar trebui sa luati in considerare aerul comprimat utilizat in fabrica ca si posibila sursa de generare azot on-site.

Este o optiune viabila si eficienta care va ajuta sa economisti resurse considerabile si va asigura controlul asupra consumului de azot. Azotul este alaturi de aerul comprimat una din utilitatile cele mai folosite intr-un proces de productie.

Companiile ce aleg sa devina propriul lor furnizor de azot, genereaza oricat de mult sau de putin azot este necesar, la jumatate din pretul azotului in butelii sau in forma lichida (in functie de tiparul de consum, reducerile pot ajunge si la 90%).

Cum aleg tehnologia de generare azot?

Alegerea tehnologiei depinde in cea mai mare masura de aplicatia in care este folosit azotul si de caracteristicile procesului in care este integrat generatorul de azot.

Din punct de vedere economic, tehnologia membranei este o solutie mai rentabila in marea majoritatea a aplicatiilor.

Din punct de vedere tehnic, membrana permeabila permite instalarea unui generator compact, cu putine parti in miscare si putine reglaje mecanice, ce opereaza la presiune scazuta, cu costuri de intretinere reduse.

Tehnologia PSA impune mai multe constrangeri, dar prezinta avantajul unei solutii viabile in cazurile in care combinatia dintre nivelul consumului de azot si puritatea solicitata de proces o justifica.
Alegerea tehnologiei se face intotdeauna in functie de specificul procesului in care este utilizat azotul.

Prin adaptarea parametrilor functionali la particularitatile aplicatiei dvs. va garantam performantele tehonologiei Parker – eficienta si fiabilitate.

De ce sa instalez un generator de azot?

Prin instalarea unui generator deveniti propriul furnizor de azot, cu un control total si eficient asupra costurilor cu azotul:

 • generatorul este o sursa continua ce produce azot la puritatea, in cantitatea si debitul necesar consumului fara nicio cheltuiala suplimentara
 • are intretinere minima
 • costul de operare = costul de productie al aerului comprimat
 • fara manipulari de butelii periculoase, fara avize si taxe suplimentare, fara costuri ascunse!

Pot folosi actualul compresor de aer pentru a genera azot on-site?

In cele mai multe cazuri, da. Generatoarele furnizeaza azot la presiunea de alimentare a aerului comprimat (4÷15 bar), mai putin caderile de presiune (maxim 1 bar).

Generatorul de azot este dimensionat si integrat in proces functie de particularitatile aplicatiei dvs., cu evaluarea tuturor parametrilor implicati, inclusiv cei ai compresorului de aer comprimat.

Sunt greu de instalat si de intretinut generatoarele de azot?

Nu. Generatoarele ce au la baza tehnologia membranei permeabile se instaleaza in cca. 30 de minute.

Se aseaza generatorul in pozitia dorita, se fac conexiunile la compresorul de aer comprimat, setarile de pornire si se genereaza azot.
De asemenea, datorita faptului ca au putine parti in miscare generatoarele sunt practic echipamente „maintenance free”: necesita doar inlocuirea anuala a filtrelor de aer.

Generatoarele cu tehnologie PSA au un gabarit important, mai ales la capacitati ridicate. Fiind un proces ciclic, cu valve in miscare, costul intretinerii este mai ridicat decat in cazul generatorelor cu membrane.

Tehnologie potrivita aplicatiei
Mai mult
no-image

In cazul in care creste consumul de azot, va trebui sa achizitionez inca un generator?

Generatoarele cu tehnologie Parker sunt instalatii compacte, flexibile si modulare.

Capacitatea de generare azot este marita prin adaugarea de module suplimentare, constructia generatoarelor permitand extinderea fara modificarea structurii initiale.

Se poate testa un generator in aplicatia mea?

Sigur ca da. Integrarea generatorului de azot in proces se face prin adaptarea parametrilor functionali ai generatorului la specificul aplicatiei tale. Confirmarea acestor parametri (debit, puritate, presiune, etc.) se realizeaza prin testarea in conditii reale.

Un generator de azot de ultima generatie NitroFil® este disponibil permanent pentru teste pe baza de programare. Testarea in conditiile tale specifice prezinta cateva avantaje importante:

 • se determina costul optim pentru incadrarea in parametri nominali, specifici procesului;
 • flexibilitate – se pot testa puritati, debite diferite;
 • mobilitate – usor de transportat, se poate instala pe masini diferite in cadrul aceleeasi linii de productie; astfel se determina necesarul specific fiecarei masini;
 • interpretarea datelor este un important instrument de control in fundamentarea calcului economic.

Pot folosi acelasi generator de azot in mai multe aplicatii?

Sigur ca da, cu conditia ca necesarul de aer comprimat sa fie suficient pentru mai multe aplicatii.

Generatorul de azot se dimensioneaza tinand cont de caracteristicile tuturor aplicatiilor in care folositi azot.

Integrarea generatorului in procesul de productie se face prin adaptarea parametrilor functionali la particularitatile fiecarei aplicatii cu azot.

Azotul alimentar produs de generator poate fi certificat?

Asociatia Europeana a Gazelor Industriale (EIGA – European Industrial Gases Association) a definit azotul utilizat in ambalarea produselor alimentare ca „aditiv alimentar”.

Gazele folosite ca aditivi alimentari pentru ambalare necesita aprobarea EU si au o denumire specifica (E941 pentru azot).
Uniunea Europeana stabileste un criteriu minim de puritate pentru gazele care sunt folosite ca si aditivi alimentar.

Pe langa criteriul de puritate stabilit prin acest regulament, specificatiile minime pentru gaze sunt intotdeauna publicate de JECFA (Joint Expert Committee on Food Additives), iar aplicatiile din medicina in European Pharmacopoeia.

Generatoare de azot cu tehnologie Parker au fost testate in mod independent, iar calitatea azotului furnizat a depasit cerintele EIGA.

Ce aer comprimat este necesar pentru a genera local azot?

Caracteristicile aerul comprimat la intrarea generatorului sunt urmatoarele:

 • presiune 4÷15 bar
 • temperatura 5÷50°C
 • calitate filtrare conform tabelului de mai jos:
 Tehnologie  Particule  Ulei Apa
Membrana  <1 micron <3mg/m³ <5°C pdp
PSA <0.01 micron  0.01mg/m³ -40°C pdp

Pentru alimentarea corecta a generatorelor de azot va oferim gama completa de uscatoare si filtre.

De ce ar fi in avantajul meu un generator de azot personalizat?

Raspuns detaliat aici.

Ce inseamna integrarea unui generator in procesul de productie?

Raspuns detaliat aici.

Ce asteptam de la un audit de aer comprimat si azot?

Raspunsul detaliat in partea 1 si partea 2.

Copyright © 2018