Republicii 198
Pitesti, Arges
Ion Ionescu de la Brad 65
Sector 1, Bucuresti
0700 000 000
office@azot.ro

Costuri energetice asociate cu azotul – evaluare Compressed Air Best Practices

Compressed Air Best Practices

Este o publicatie din Statele Unite ale Americii, Pennsylvania al carei obiectiv editorial este de a ajuta managerii cu responsabilitati energetice sa realizeze economii in activitatile industriale cu consum energetic.

Strategia de continut editorial a revistei este sa ofere idei si informatii din diverse industrii, studii de caz, furnizate de catre auditori si manageri din zona energetica.

Proiectele prezentate sunt focusate pe industriile producatoare si au la baza principiul „win/win”: studiile de caz sunt surse de informatii pentru posibile economii si profituri pentru companiile interesate sa aplice aceste recomandari, tinand cont in acelasi timp si de impactul acestor masuri asupra mediului inconjurator.

Zona energetica este definita ca fiind orice zona consumatoare de aer comprimat, iar tehnologiile abordate sunt variate: compresoare de aer, sisteme de tratare a aerului comprimat si a azotului, controllere de compresoare, instrumentatie, pneumatica, vacuum, sisteme de racire.

Studii de caz

Proiectele prezentate acopera industrii cu consumuri energetice semnificative, unde programele de economii implementate influenteaza eficienta procesului si profitul operational: industria alimentara, auto, injectie plastica, farmaceutica, metalurgie, medical, petrol si gaze, energie si altele.

Costurile energetice asociate cu specificatiile azotului prezinta aspectele de luat in considerare atunci cand utilizati azot in procesul industrial.
Concluziile redate pe scurt mai jos sunt esentiale in procesul de evaluare al azotului:

  • generarea azotului on-site este o alternativa eficienta din punct de vedere al costurilor fata de azotul lichid sau cel livrat in butelii: recuperarea investitiei se face de regula intre 6 luni si 2 ani, functie de specificul aplicatiei;
  • tehnologiile de producere azot variaza de la productia prin distilare fractionata a aerului la metode non-criogenice – membrana permeabila si tehnologia PSA – ambele folosesc aer comprimat si sunt surse de economii energetice;
  • puritatea azotului – cu cat puritatea este mai mare, cu atat mai mare va fi volumul de aer consumat pentru a obtine aceasta puritate. Desi in general utilizatorii solicita o puritate cat mai mare, in marea majoritate a cazurilor, puritatea necesara aplicatiei este mai redusa, costurile energetice fiind influentate semnificativ;
  • ponderea aer-azot trebuie avuta in vedere in dimensionarea oricarei aplicatii: cat volum de aer este necesar pentru a produce azotul solicitat de aplicatie? De unde este furnizat acest aer comprimat suplimentar necesar? Cum pot eficientizate stocarea, distributia si consumul aerului comprimat pentru o solutie integrata care sa genereze economii energetice?

Lasă un comentariu

Adresa ta de mail nu va fi publicată nicăieri

Copyright © 2024